Koroonaviiruse kiirteste vahendava ettevõtte juht rääkis teisipäeval ERR-ile, et loodab juba lähiajal saada terviseametilt kodus kasutatavate kiirtestide müügiloa. Terviseameti esindaja siiski mingeid tähtaegu ei maininud ning märkis, et amet palus ettevõttelt täiendavaid dokumente.

"Ma ei usu, et täna on ühtegi takistust. Ma arvan, et see võiks toimuda lähipäevadel, et terviseamet annab meie testile kodukasutuse loa," ütles Selfdiagnostics OÜ juhatuse esimees Marko Lehes "Terevisioonis" vastuseks küsimusele, mis Eestis takistab testide kasutuselevõttu. "Pigem on siin koolituse ja informeerimise küsimus," lisas ta.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Imre Kaas ütles ERR-ile, et amet saatis ettevõttele esmaspäeval vastuse, milles palus taotlust täiendada ja esitada lisadokumente.

"Muu hulgas tuleb esitada dokumendid, mis tõendavad vastavushindamist või kui tootjat on takistatud vastavushindamist lõpetamast või algatamast erakorralised ettenägematud asjaolud, tuleb esitada selle kohta tõendid. Viimasel juhul peab olema välja toodud taotletud erandi kestus ehk eeldatav aeg, mis on vajalik kohaldatava vastavushindamise menetluse lõpule viimiseks," edastas Kaas.

Lehes, kes usub, et koroona kiirtest aitab pidurdada viiruse levikut, rääkis "Terevisoonis", kuidas koroona kiirteste müüakse juba mitmes riigis Euroopas. Saksamaal olevat müügilepaisatud testikomplektid läbi müüdud mõne minutiga, ütles ta.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.