Korduskasutatavate pakendite ringlust ning deposiidiraha tagastamist automatiseeriv rohe- ja fintechettevõte Cuploop kaasas kohalikelt investoritelt 400 000 eurot, et arendada välja turuvalmis riist- ja tarkvaralahendus (SaaS) nö smart city osana kõigile kaupmeestele, kes soovivad minna ühekordsetelt pakenditelt üle korduskasutatavale alternatiivile.

Selles investeerimisringis on ettevõtte rahastajateks muuhulgas ka Pipedrive asutajad Martin Henk, Martin Tajur ja Ragnar Sass, aga ka Andrus Purde, Lev Dolgatsjov jt. Eelnevalt on ettevõte kaasanud keskkonnainvesteeringute keskuse ja ingelinvestorite vahendeid suurusjärgus 100 000 eurot, et arendada välja esimesed tooteprototüübid.

Idee sündis kolm aastat tagasi

Need on nüüdseks valmis ning järgmise etapina toimub no päris turuvalmis masina arendus ja masstootmiseks ettevalmistus. 2018. aasta märtsis tegevust alustanud Cuploop arendab uue põlvkonna tagastusautomaate, mida on lihtne paigaldada ja kasutada ning millega tuleb kaasa tarkvaralahendus, mis annab kaupmehele laoseisust ja pakendite liikumisest kiire ülevaate.

Kasutatav tehnoloogia aitab pidada detailset arvestust ringlusesse läinud pakenditest, nende liigist ja kogustest, samuti on olemas jooksev info sellest, millal ja kuhu vastavad pakendid tagastati. Kui pakend jõuab oma kasutustsükli lõppu (peale ca 100 kasutuskorda), läheb puhas materjal ümbertöötlemisse.

Cuploopi täisautomatiseeritud lahendus ulatab kaupmeestele abikäe korduskasutatavate alternatiivide kasutuselevõtu näol (suurendamata seniseid kulusid) ning tuleb appi ka riikidele, kes peavad vastasel juhul tasuma suuri trahve käitlemata plastiku eest ning võitlema massilise keskkonnahävinguga.

Cuploopi lahendus on loodud osaks nö smart city-st, kus kogu pakendiringlus on automatiseeritud ja korduskasutatav. Koostöös ettevõttega Bringpack viiakse alates märtsi lõpust-aprilli algusest Balti Jaama turul läbi pilootprojekti, eesmärgiga testida korduskasutatavate pakendite ringlustehnoloogiat ning inimeste valmisolekut osta toitu kaasa korduskasutatavates toidukarpides.

Ettevõte otsib kolme inimest juurde

Cuploopi tehnoloogia puhul on tegu patenteeritud tark- ja riistvaralahendusega, mis aitab RFID-kiibistatud korduskasutatavad pakendid liigiti kokku koguda ja taas ringlusesse saata, tagastades deposiidiraha ühe viipega kliendi pangakaardile (ka läbi Apple/Google Pay).

Cuploopi tarkvara aitab kaupmehel pidada arvestust ringluses olevate pakendite üle ning jälgida protsessi kogu ahelas, määrata iga pakendi korduskasutatavusest tulenevat süsiniku jalajälge, töötleda ja kasutada skänneeritud pakenditelt saadud suurandmeid.

Cuploopi asutajateks on Marek Suchazevski, Lauri Luik ja Christopher Juul. Praegu on pakendiidu meeskond kuueliikmeline. Praegu otsib ettevõtte aktiivselt juurde kolme inimest: mehhatroonikut, projekteerijat ja tarkvarainseneri.