Alates tänasest, 11. märtsist kehtivad üle kogu Eesti ulatuslikud lisapiirangud kauplustes ja toitlustusasutustes viibimisele. Piirangud kehtivad vähemalt ühe kuu ehk 11. märtsist kuni 11. aprillini. Piirangute eesmärk on vähendada kontakte inimeste vahel, et saada koroonaviiruse levik Eestis kontrolli alla ja tagada Eesti tervishoiusüsteemi toimepidevus.

Alates tänasest peavad olema suletud kõik muud kauplused, avatuks tohivad jääda ainult esmavajalikud kauplused, see tähendab:

  • toidukauplused;
  • apteegid;
  • abivahendeid ja meditsiiniseadmeid müüvad kauplused;
  • telekommunikatsiooniettevõtete esinduste müügikohad;
  • prillipoed;
  • lemmikloomapoed;
  • tanklad (tanklakohvikutes kohapeal toitlustuse pakkumine lubatud ei ole).


Nimetatud kauplused tohivad olla avatud ka kaubanduskeskustes ja shop-in-shop lahendusena.

Poodides, mis tohivad jääda avatuks ning kaubanduskeskuste üldkasutatavates ruumides tuleb arvestada ruumi kuni 25-protsendilise täitumuse nõude, 2+2 liikumispiirangu ja maskikandmise kohustusega. Tagatud peab olema desinfitseerimisvahendite olemasolu töötajatele ja klientidele ning desinfitseerimisnõuete täitmine terviseameti juhiste kohaselt.

Kõik ülejäänud kauplused peavad jääma suletuks. Kaubelda tohib üksnes viisil, kus klient ei sisene kauba kättesaamiseks ettevõtte müügisaali. Kaupu võib müüa ja väljastada üksnes kaupluse välitingimustes asuval müügi- või väljastusalal ning kaubanduskeskuse katuse all asuval parkimisalal luues sinna väljastuspunkti (nn drive-in).

Väljaspool müügisaali kaupade üleandmisel tuleb kliente hajutada, näiteks märkida väljastuspunkti järjekorras maha kahemeetrised vahemaad. Soovitav on kasutada kullervedu või e-kaubandust.

Kaubanduskeskuse üldkasutatavad ruumid (koridorid jmt), mille kaudu on ligipääs näiteks toidupoodi, on jätkuvalt avatud. Samuti peab olema tagatud juurdepääs kaubanduskeskuse üldalal asuva teenusepakkuja juurde ja pakiautomaatideni.

Kaubanduskeskuses olevatesse piirangu tõttu suletud kauplustesse on ettevõtte omanikel, töötajatel, kulleritel ja teenusepakkujatel lubatud minna, st nad saavad teha inventuuri, panna kokku e-poe tellimusi, koristada jms.

Väliturgudele piirangud ei laiene. Väliturg on ka selline, kus on katus kohal. Siseruumides (nt väikesed suletud majakesed turul) on lubatud ainult toidu müük. Õues avatud lettides on lubatud ka muude asjade müük.

Toitlustusettevõtted

Alates 11. märtsist on keelatud toitlustusettevõtte müügi- või teenindussaalis kohapeal söömine-joomine. Lubatuks jääb ainult toidu kaasamüük. Toidu kaasamüümisel tuleb jälgida, et ruumi täitumus ei ületaks 25 protsenti, kehtib maskikandmise kohustus ja järgida tuleb 2+2 reeglit. Väliterrassidel teenuse osutamine ei ole lubatud.

Piirang kehtib ka toitlustusele hotellides ja muudes majutusettevõtetes. Klientidele tohib toitu kaasa müüa või pakkuda toitlustust näiteks toateeninduse kaudu.

Teenindusettevõtted

Teenindusettevõtted tohivad oma tegevust jätkata, kuid alates 11. märtsist muutub rangemaks ruumitäitumuse piirang. Ruumi täitumus ei tohi olla üle 25 protsendi. Järgida tuleb kõiki koroonaviiruse leviku tõrje reegleid: 2+2 reeglit, maskikandmist, desinfitseerimisnõuete täitmist vastavalt terviseameti juhistele.

Teenuse osutajatena tohivad tegevust jätkata näiteks postkontorid, pangakontorid, raamatukogud, ilu- ja juuksurisalongid, kingsepa- ja kellassepatöökojad, autoremonditöökojad, rehvivahetuspunktid jne. Teenuse osutajad on ka mobiilikauplused, kus pakutakse mobiili/arvutite jm tehnika parandamise teenust.