"Rail Balticu rahastamise lõplik kokkulepe on CEF-i kokkuleppe osana sündinud. Aitäh veelkord kõigile tegijatele!" kirjutas riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats neljapäeva õhtul Twitteris.

Rail Balticut rahastatakse EL-i eelarve raames Euroopa ühendamise rahastust (CEF), mille detailide üle Europarlamendi esindus ning liikmesriike esindava Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja Portugal läbirääkimisi pidasid.

"Oleme väga rahul täna saavutatud esialgse kokkuleppega, kuna see on täielikult kooskõlas Euroopa Ülemkogu eelmise aasta juuli järeldustega. Tänane kokkulepe parlamendiga võimaldab käivitada esimesed Euroopa ühendamise rahastu projektikonkursid juba enne suvepuhkust," ütles Portugali taristu- ja elamumajanduse minister Pedro Nuno Santos pressiteate vahendusel.

Kokkulepet tervitas ka kolmanda osapoolena läbirääkimistel (nn triloogidel) osaleva Euroopa Komisjoni transpordivolinik Adina Valean. "Viimane triloog CEF-i teemal ja läbirääkijad jõudsid kokkuleppele! Ma olen väga õnnelik leppe üle, mis avab rohkem kui 25 miljardi euro kasutamise EL-i transporditaristu finantseerimiseks, mida nii väga vajavad Euroopa kodanikud ja ettevõtted," kirjutas Valean Twitteris.

Loe lähemalt ERRist.