1856. aastal margipuuduse hädaolukorras, kus Suurbritanniast Waterlow & Sons trükikojatöötaja hooletuse tõttu marke asumaale ei trükitud ega saadetud, lasti Briti Guajaanas välja koha peal ühe sendine punasel paberil mark. Juba 1855. aastal alanud margipuuduses ei jäänud Briti Guajaana postmeistril muud üle, kui lasta välja kohapeal valmistatud postmargid. Royal Gazetta trükikojas valmisid lisaks antud nelja sendised punased ja sinised margid. Juhuse tõttu trükiti ka ühesendine mark.

Juunis USAs toimuval Sotheby'se oksjonil tuleb müügile nn. trofeemark, mida lisaks filatelistidele on otsinud ka investorid.

Antud unikaalne mark on olnud oksjonil vaid neljal korral. Iga kord on oksjoni tulemuseks olnud uus margimaailma rekord. Kas ajalugu kordub?

Viimati ostis margi oksjonilt ekstravagantsete jalatsite kaupmees Weitzman, makstes unikaadi eest 2014. aastal 9,48 miljonit dollarit ehk umbes miljard korda üle margi nimiväärtuse.

Antud margi avastamislugu ja hilisemad omandamised on nagu suur seiklus

12-aastane koolipoiss L. Vernon Vaughan avastas margi 1873. aastal perekonna kirjavahetust sorteerides. Edasi liikus mark läbi filateeliamaailma suurimate nimede käte. Koolilaps ei saanudki teada, et tema leitud mark on ainueksemplar ja ta pani margi müügini oma albumise.

Postmark rändas 1878. aastal Suurbitanniasse. Kõigepealt keeldus filatelist N. R. McKinnon margi ostmisest, kuna selle seisukord oli vilets ning ta oli üpris kindel, et leiab paremas seisukorras eksemplari. Ta ei tahtnud osta kaheksanurkseks lõigatud marki. Lõpuks ostis margi pooleteist dollari eest.

„Vaata sõber, ma võtan tohutu riski, makses nii palju selle margi eest," ütles oksjonimaja David Feldmani andmetel McKinnon. „Ma loodan, et sa oskad mõista minu heategu."

Viis aastat hiljem müüs McKinnon oma margikogu sõbrale Wylle Hillile 120 naela eest.

Margi ostis filateeliamaailma Pariisi krahv Philippe la Renotiere von Ferrary umbes 150 naela eest. Järgnes sõda ja mark rändas Berliini postimuuseumisse. Kuna Saksamaa ei suutnud esimese maailmasõja põhjustamise võlgu tasuda, müüdi mark 1922. aastal. Margi ostis New Yorgi tekstiilimagnaat Arthur Hind 35 000 dollari eest.

Mark osteti vara säilitamiseks inflatsiooni eest

Järgmine harulduse omanik oli Austraalia insener Frederick T. Small, seejärel Irwin Weinbergi poolt juhitud üheksa mehe sündikaat.

Professionaalne investor ja haruldaste markide diiler Weinberg ütles, et nad ostsid margi 1970ndatel inflatsiooni ajal varade säilitamiseks.

„Ma ei tea, kas see ost oli hea investeering või mitte," lausus ta.

Järgmiseks omanikuks ekstsentriline amatöörsportlane, suur margikoguja ja kemikaale tootva ettevõtte omanik John du Pont. Viimane maksis margi eest 1980. aasta oksjonil 935 000 dollarit.

Kingakaupmees Weitzman ostis margi oksjonilt 9,48 miljoni dollari eest. Nüüd on kellegi võimalus margiharuldus endale osta. Oksjonimaja prognoosib margi hinnavahemikuks 10-15 miljonit dollarit.

Kes on Stuart Weitzman?

Enam kui 60 aastat on ettevõtja ja filantroop Stuart Weitzmani disaininud luksusjalatseid, mida tema kompanii on müünud. 2015. aastal ostis tema kaubamärgi Tapestry poolt. Tema jalatsid on kõrgelt hinnas nii luksusdisainerite kui ka kuulsuste poolt. Queensi margikogujast kasvas välja filatelist ja numismaatik, kes ihaldas osta unikaate.

Oksjonil plaanitava tulu plaanib mees annetada heategevuseks.