„Avatud pangandus ehk open banking on maailmas tõusev trend, mis on eriti tugevalt kanda kinnitanud Aasias, kus tarbijad on digitaalselt aktiivsemad. Meie soov on olla tulevikupanganduse üks võtmemängijaid Euroopas, sealhulgas tahame jõuda iga eestlase taskusse," sõnas ForPeepsi tegevjuht Peep Paum.

ForPeeps on avatud panganduse teenuseid arendav Eesti iduettevõtte, kes tegutseb tänaseks juba seitsmes Euroopa riigis. Platvormiga on liitunud üle 50 Euroopa panga. Sarnaselt Spotify-le on rakenduses saadaval baas- ning Premium versioon, millest esmase teenuste hulgas on näiteks kõikide pangakontode mugav ühildamise võimalus, raha küsimise ning arve jagamise funktsioon, aga ka võimalus teha QR- ning välkmakseid. Premium versiooni omanikud saavad lisaks konverteerida PDF-arveid e-arveteks, kasutada telefoni QR-terminalina ning kliendituge reaalajas.

„Avatud pangandus on tarbijate jaoks suhteliselt uus võimalus, mis tekitab endiselt ka usaldamatust, kuna ollakse harjutud finantsteenuseid tarbima suurpankade klientidena. Fintech ettevõtted aga töötavad välja täpselt sama turvalisi teenuseid, kuid need on tarbijale märkimisväärselt mugavamad," sõnas Paum. Ta rõhutas, et turvariskid on avatud panganduse teenuste puhul hästi maandatud, sest Euroopa teine makseteenuste direktiiv nõuab andmete jagamiseks rangemat isikutuvastust ja tehnilisi nõudeid kolmandate osapoolte ligipääsuks klientide andmetele. Teisisõnu peavad open banking rakendused nagu ForPeeps vastama kõrgeimatelele võimalikele pankade poolt aktsepteeritud ja kehtestatud turvastandartitlele.

ForPeepsi juhtivinvestori, kindlustusettevõtja Risto Rossari sõnul ei ole avatud pangandus enam tulevik, vaid juba reaalsus ning kokkuvõttes võidab see teenusepakkuja, kes suudab anda oma klientidele rohkem lisandväärtust. „Vaadates pangandustrende näiteks UK turul, kus open banking rakendustel nagu Yolt ja Sync on miljoneid kasutajaid, on selge, et sel teemal hakatakse varsti kõvema häälega rääkima ka siin. Valdkond pakub palju võimalusi ning samas tuleb ka julgemalt katsetada mis mingil turul paremini töötab. ForPeeps on oma tänaste saavutustega juba tõestanud, et liigub õiges suunas," sõnas Rossar.

ForPeepsi eesmärk on Funderbeami kaudu kaasata 500 000 eurot, et jätkata uue ajastu finantsteenuste edasiarendust, suurendada kliendibaasi Baltikumis ning siseneda teenusega ka Poola turule, kus on suur huvi eelkõige e-arvete vastu.

„Täna, mil oleme kättesaadavad juba seitsmes Euroopa riigis ning jätkame nii teenuse arenduse kui ka Poola turule laienemisega, usume, et meie pikaajalisem eesmärk olla eelistatud open-banking teenusepakkuja kõikides Euroopa riikides juba aastaks 2025, on võimalik," nentis ForPeepsi tegevjuht.