Leedu rahvusringhäälingu LRT eraomandis olevad konkurendid pöördusid ametlikult Euroopa Liidu poole ettepanekuga, et LRT subsideerimist riigieelarvest peaks vähendama ning lisaks tuleks neil avaldada ka vähem veebiuudiseid, vahendab Niemann Reports. Täies mahus on meediattevõtete pöördumist võimalik lugeda siit.

Leedu erameedia kurdab, et koroonapandeemia on selgelt esile toonud vajaduse muutusteks. Reklaamitulu on kahanenud üle 50 protsendi ning seetõttu on mitmed erameedia kanalid pidanud vee peale jäämiseks ajakirjanike palka kärpima või neid sootuks koondama.

Seevastu rahvusringhäälingut ei ole pandeemia sugugi kõigutanud. Mullu tõusis nende eelarve 11 protsenti ning tänavu koguni 15 protsenti. Leedu rahvusringhäälingul on kolm telekanalit ning raadiojama ja veebilehed kolmes eri keeles: leedu, inglise ning vene.

"LRT ei pidanud mõtlema, kuidas pandeemia üle elada. Selle asemel said nad oma programmi hoopis laiendada ning avasid koguni esinduse Brüsselis, mis võimaldab neil paremini edastada Euroopa Liitu puudutavat infot," räägib Leedu Ajakirjanduse Keskuse juht Džina Donauskaite.

LRT on enda kätte saanud ka leedukate jaoks sisuliselt religiooni staatuses oleva korvpalli Euroliiga ülekandeõigused. Kui varem kanti seda üle tasulisel kanalil, siis nüüd saab iga leedukas ülekandeid tasuta vaadata. Erameedia esindajates on taoline otsus tekitanud hämmeldust: "Miks peab rahvusringhääling riigi rahaga ostma ülekandeõiguseid, mida oleksid nõus ostma ka kommertskanalid?" küsib Leedu Delfi juht Vytautas Benokraitis.

Ühe Leedu suurima erauudisteportaali, Postimees Grupi omandis oleva, 15min.lt ingliskeelse portaali peatoimetaja ning Lithuania Tribune'i juhi Ruslanas Irzikeviciuse sõnul on LRT-l hetkel kuldsed ajad. "Meie vaatevinklist teevad nad isegi liiga head tööd. Peab olema mingi tasakaal."

Tasakaalu all peavad erameediaportaalide esindajad silmas eelkõige asjaolu, et kui LRT muutub liialt domineerivaks, siis peavad paljud eraportaalid enda uksed sulgema. Nad leiavad, et nii väheneks meedia mitmekesisus ning tekiks konkurentsi puudumise oht. Lisaks annaks monopoli koondumine LRT kätte potentsiaalselt valitsusele võimaluse meediat tugevalt mõjutada.