Klient ostis möödunud aasta oktoobris Depo kauplusest merisea pea kahekümne euroga. Peatselt pidi ta aga pöörduma veterinaari poole, kuna merisea nahal olid kärnad ning ta sügas end pidevalt. Loomakiinlik tuvastas meriseal parasiidid, mille leviku tõkestamiseks tuli parasiidi tõrjet manustada ka teisele tarbija kodus olnud meriseale.

Merisea omanik tasus arsti visiidi, ravitoimingute ja rohu eest pea 70 eurot. Seejärel esitas ostja kauplusele ka pretensiooni ning soovis raviarvete hüvitamist. Kuna sealt vastust ei tulnud, üritas ta kauplusega ühendust võtta läbi erinevate e-mailide.

Novembris käis ostja loomaga kordusvisiidil, kus tuvastati, et ostetud meriseal on seenhaigus ja ta pidi oma rahakotti kergendama pea 22 euro võrra.

Selgus ka, et müüdud emane merisiga oli hoopis isane. Ostjale ei antud kaupluses infot, et müüdav emane merisiga võib osutuda ka isaseks, kuna merisea sugu on raske määrata. Looma sugu oli ostjale väga oluline, kuna loom osteti seltsiks emasele meriseale. Seetõttu otsustas omanik merisea kastreerida.

Kauplusel ei ole teada, miks merisiga haigestus

Poe sõnul oli ostetud merisiga toodud Eestisse Tšehhist koos kõigi nõutud sertifikaatidega, sealhulgas tervisetõendiga. Veerenni Depo kaupluse sõnul järgitakse lemmiklooma osakonnas seadustest tulenevaid nõudeid ja peetakse silmas seal peetavate loomade heaolu. Müügi ajal oli ostetud merisiga terve ja haigusnähte ei näidanud. Kauplusele ei ole teada, mis põhjustel merisiga haigestus kohe pärast kauplusest ostmist.

Poe arvates võivad meriseale negatiivselt mõjuda mitmed tingimused ja asjaolud, millega ta võis puutuda kokku transportimisel või toitmise, hooldamise ja esialgse kohanemise ajal uues kodus teatud tingimuste kokkulangemise korral. Kaupleja selgitas, et merisea sugu ei ole paarikuuliste isendite puhul sugugi lihtne kindlaks teha ning alati jääb võimalus, et emaste puuri on sattunud ka isaseid.

Tarbijavaidluste komisjon otsustas kliendi nõudmise osaliselt täita ning pood peab tagastama ostjale merisea raviks kulunud summa. Looma kastreerimiskulusid pood kinni maksma ei pea. Kui pooled komisjoni otsusega ei nõustu ja seda ei järgi võivad nad pöörduda sama vaidluse läbivaatamiseks maakohtusse.