Avaldame pöördumise täismahus.

Lp. Otsustajad!

Sooviksin pöörata teie tähelepanu viimasele, 11.02.2021 kehtestatud piirangutega tehtud ülekohtule väikeettevõtete suunas. Tean, et nende otsuste langetamine ei ole teile kerge kuid palun teilt hetke lugeda meie kogemus ning ettepanekud mis aitaksid tuleviku otsuste juures vähem kaost tekitada.

Oleme kahesaja ruutmeetri pinnaga, eraldi sissekäiguga esmatarbekauba pood. Eelmise aasta kevade eriolukorras võisime jääda avatuks ning saime hakkama selles olukorras.

Oleme 2020. aasta märtsi algusest rakendanud enda kaupluses nõuet klienditeenindajatel:

* kanda maski/visiiri

* desinfitseerida ostukorvid (6 tk meil neid üldse ongi)

* desinfitseerida ukselingid, käepidemed ja kõik ülejäänud üldkasutatavad pinnad

* igal täistunnil tuulutada siseruumid

* nõuda kliendilt sisenedes kanda maski ning desinfitseerida ka käed

* pakkuda kliendile maski puudumisel tasuta ühekordset meditsiinilist maski

* jälgida inimestel 2 meetrist vahemaad. Meie kaupluses tekib harva seda vajadust.

Lisaks eelloetud tegevustele oleme ka ise alustanud õmblustöödega, et pakkuda piirkonna inimestele võimalust oma nina ja suu katmiseks soetada taskukohase hinnaga mask, mis ei sisaldaks sünteetikat ning oleks pestav ning triigitav.

Oleme teinud enda poolt kõik võimaliku, et hoida ära viiruselevikut nii töötajate kui ka klientide seas. Küll aga näen meie piirkonna ketipoodides olukordi, mis ei aita kaasa viiruse leviku peatamisel.

Olukord hetkel toidupoodides:

* rahvaarvu poes ei kontrollita

* ostukorvid/ostukärud käivad klientidel käest kätte ilma, et neid vahepeal keegi desinfitseeriks

* töötajad teenindavad müügisaalis ilma maskita

* keegi ei nõua ka klientidelt maski kandmist

* ka üldkasutatavaid pindasid (kassalint, kaardimakse terminal, rahaalused jne.) ei desinfitseerita

Selline olukord paneb mõtlema nii minu, teised väikeettevõtte juhid kui ka kohaliku omavalitsuse, et kui suur on oht nakatuda sellistes poodides, kus on võimalus olukorda kontrollida, viies läbi kõik ettevaatus/ennetus toimingud? Tunneme, et antud olukord on ebaõiglane ja pärsib jätkusuutlikkust maakoha väikeettevõtluses. Sellistes maakoha kauplustes ei toimu laste ja noorte vabaaja veetmist, vaid see on pigem vajaduspõhine ostusooritamine.

Lisan siia ka paar küsimust/ettepanekut mida tasuks teil kaaluda otsustamisel ning millele ootaksin ka teie vastuseid:

1. Kas valitsus ei ole kaalunud võimalust anda kohaliku omavalitsuse vastutusalasse piirangute kehtestamine vastavalt piirkonna valupunktidele ja vajadustele?

2. Miks ei võiks eraldiseisvad kauplused olla avatud (25% täitumusel) nii nagu nad said olla avatud eelmisel kevadel?

3. Olles ise iluteeninduses tegev, ei näe ma selles valdkonnas vähem ohtu viiruse levikul. Miks see valdkond jäeti avatuks?

4. Miks jäeti välja valitsuse korraldusest esmatarbekaup? Kas poleks siis õiglane, võttes eeskuju Läti piirangutest, piirata toidupoodides kauba müük mis ei kuulu toidukauba alla?