Robinhood esitas Wall Streeti börsiregulaatoritele aktsiate esmase avaliku pakkumise plaanid, vahendab Reuters. Tuntud finantsplatvormi esmast avalikku pakkumist korraldab tuntud investeerimispank Goldman Sachs.

Enne aktsiate esmase avaliku pakkumise kasuks otsustamist kaalus Robinhood ka otse börsile minekut. Sel juhul oleks protsess kulgenud lihtsamalt, sest poleks olnud vajadust aktsiaid enne börsil noteerimist müüa.

Börsile sisenemise buum

Nende börsile sisenemine toimub USA ajaloo suurima aktsiapalaviku tuules. Börsile sisenevad ettevõtted on tänavu seeläbi kaasanud juba üle 85 miljardi euro. Varasem rekord pärineb mullusest, mil börsi uustulnukad müüsid aktsiaturule sisenedes osakuid umbkaudu 140 miljardi euro eest.

Eelmainitud arvud sisaldavad ka nii-öelda sihtotstarbelisi ülevõtmisfirmasid. Sihtotstarbelised ülevõtmisfirmad on oma olemuselt riiulifirmad, mis on loodud investoritelt rahalisi ressursse kaasama, lõppeesmärgiga osta mõni teine ettevõte. Sageli ei ole taolise juriidilise keha loomise hetkeks veel isegi selge, millist ettevõtet ostma hakatakse, vaid see selgub protsessi käigus.

Siiski ei jää investorid taolise keha puhul oma rahast ilma, kui mõne ettevõtte ostmine ebaõnnestuma peaks. Sihtotstarbelistele ülevõtmisfirmadele on seatud ajapiirang, mille jooksul nad peavad mõne päriselt tegutseva ettevõtte üle ostma. Kui seda ei juhtu, siis kantakse kõikidele investoritele raha tagasi.

Mis on Robinhood ning mis teeb selle skandaalseks?

Robinhood on maakleriplatvorm, kus inimesed saavad lihtsalt finantsinstrumentidega kaubelda. Selle asutasid 2013. aastal Stanfordi ülikoolis toakaaslased olnud Vlad Tenev ja Baiju Bhatt. Ettevõtte väärtuseks hinnatakse rohkem kui 25 miljardit eurot.

Küll aga satuti paar kuud tagasi skandaali keerisesse, kui ette hoiatamata peatati võimalus kaubelda mitme populaarse ning väga kiirelt tõusva hinnaga aktsiaga. Teiste seas ka mõneks ajaks kultusaktsiaks saanud Gamestopiga. Seetõttu peab ettevõte õige pea ka USA finantsregulaatoritele aru andma. Võimalike kahjunõuete jaoks on juba kõrvale pandud üle 20 miljoni euro.