Varjatud ladu avastati, kui Euroopa Liit (EL) hakkas uurima, mis toimub AstraZeneca Hollandi tehases. AstraZeneca ja EL-i vahelise lepingu alusel peaks Hollandi tehas olema osa Euroopa vaktsiinide tarneahelast, kuid farmaatsiafirma ei ole siiani esitanud Brüsselile vajalike dokumente, et seal toodetud vaktsiinid saaks antud regioonis kasutusele võtta.

Seetõttu hakkas Euroopa Komisjon kahtlustama, et AstraZenecal taolised plaanid puuduvad ning tegelikult toodetakse Hollandis vaktsiine hoopis Suurbritanniale. Suurbritannia valitsus on väitnud, et nemad Mandri-Euroopast AstraZeneca vaktsiinidoose ei impordi. Siseturuvolinik Thierry Breton aga lasi ametnikel uurida, kuhu Hollandi tehases toodetud vaktsiinid kaovad

Lõpuks viisidki jäljed Rooma külje alla. 29 miljonit vaktsiinidoosi leiti Anagni linnas asuvast farmaatsialaost. Vaktsiinitootjad peaksid Euroopa Liitu kõikidest EL-is valmistatud ning liikuvatest vaktsiinidest teatama, kuid AstraZeneca seda nõuet täitnud ei olnud.

AstraZeneca: need doosid ei ole varud

Kolmapäeva õhtul edastas ravimifirma AstraZeneca kommunikatsioonibüroo Hamburg ja Partnerid vahendusel ametliku teate, milles nimetas mitmeid väiteid eksitavaks.

Avalduses öeldi, et hetkel ei ole planeeritud Euroopa Liidust välja muud eksporti kui ainult COVAXi ühendusega seotud riikidesse. "13 miljonit vaktsiinidoosi ootab kvaliteedikontrollist vabanemist ning COVAXi riikidesse saatmist, mis on osa meie kohustusest tarnida miljoneid annuseid madala sissetulekuga riikidesse. Vaktsiin valmistati väljaspool Euroopa Liitu ja viidi Agnani tehasesse viaalidesse villimiseks. Euroopa Liit on igakülgselt toetanud vaktsiini tarneid läbi COVAXi ühenduse madala ja keskmise sissetulekuga riikidesse," selgitab ravimitootja.

Lisaks tuuakse avalduses välja, et samaaegselt ootab kvaliteedikontrolli heakskiitu ja Euroopasse lähetamist täiendavalt 16 miljonit doosi. Ligi 10 miljonit doosi tarnitakse Euroopa Liidu riikidesse märtsi viimasel nädalal ning ülejäänu aprillis pärast seda, kui doosid on kvaliteedikontrolli järgselt kasutuselevõtuks kinnitatud.

"Kõne all olevate vaktsiinidooside puhul on ebakorrektne viidata neile kui varudele. Vaktsiinide tootmisprotsess on väga kompleksne ja ajamahukas. Eraldi väärib märkimist, et vaktsiinidoosid vajavad kvaliteedikontrolli poolset heakskiitu pärast viaalidesse villimist," lisas ravimitootja.

EL arutab võimalust kehtestada kuueks nädalaks täielik vaktsiinide eksportimise keeld. See tähendab, et EL-i liikmesriikidest ei tohiks vaktsiine välja, näiteks Suurbritanniasse vedada.