„Põhjamaad on juba paarikümmend aastat panustanud teadus- ja arendustegevustesse ning on seega meile nutika majandusega riikidena eeskujuks," selgitab Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) juhatuse liige Seth Lackman. „Et Eesti majandus oleks veelgi kiirem uute lahenduste rakendaja, on oluline panustada strateegiliselt sellesse, et kõik majandusharud looksid uusi nutikaid tooteid ja teenuseid, muuhulgas info- ja kommunikatsioonitehnoloogiat kasutades."

25. märtsil toimunud Eesti Tööandjate Keskliidu aastakonverentsil allkirjastasid Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja Eesti Tööandjate Keskliit kokkuleppe uuendusmahukate ettevõtete klubi asutamiseks. Tööandjate algatus koondab ettevõtteid, kes investeerivad vähemalt 2% oma käibest teadus-arendustegevusse.

„Meil on hea meel, et ITL-i innovatsiooni töögrupist välja kasvanud ideest on koostöös Tööandjate Keskliiduga saanud reaalne liikumine ning neid, kes panustavad vähemalt 2% ettevõtte käibest või miljon eurot aastas innovatsiooni, väärtustab ka Vabariigi President." Seth Lackmani sõnul on vaja kõigi osapoolte panust selleks, et saada erasektorisse rohkem teadus-arendustegevuseks mõeldud Euroopa programmide raha ja see maksimaalselt ära kasutada. „Praegu on õige hetk ka väiksemate ettevõtete innovatsioonivõimekust suurendada, ja nii igas sektoris."

Uurimis- ja arendustegevuste investeeringuid on viimase 10 aasta jooksul raporteerinud Statistikaametile ligikaudu 200-300 ettevõtet, 2019. aastal mahus 241 miljonit eurot.

2% klubi eesmärk on saada vahetult infot teadus-arendustegevusest, suurimatest probleemidest ja võimalustest ettevõtlussektoris. Kaasata teadus-arendustegevusega tegelevaid ettevõtjaid poliitikakujundusse. Populariseerida T&A tegevust ettevõtjate hulgas läbi eeskujude, edulugude ja ideede.

Keda oodatakse liituma? 2% klubiga saab liituda Eesti äriühing, kelle T&A kulud moodustasid viimasel kahel majandusaastal keskmiselt vähemalt 2% käibest või kelle T&A kulude maht viimasel kahel majandusaastal oli keskmiselt vähemalt 1 miljon eurot aastas.