Töö laeva lahtisaamiseks jätkub, ütles laupäeval Suessi kanali administratsiooni (SCA) esimees Osama Rabie. Tema sõnul suudeti päeva jooksul selle ahtrit veidi liigutada ning sõukruvid uuesti pöörlema saada, kuid muutuva veetaseme tõttu jäid need taas kinni, vahendab The Guardian.

"Taolisel pinnasel on väga raske töötada, nagu ka muutuvate tõusude ja mõõnadega, mis mõjutavad laeva selle suuruse ja lastikoormuse tõttu," ütles võimuesindaja. Küsimusele, millal laev võiks uuesti ujuv olla, vastas Rabie optimistlikult, et see on võimalik "täna või homme, sõltuvalt laeva reageerimisest loodetele (tõusudele ja mõõnadele)".

Hiiglasliku kaubalaeva omaniku sõnul pole alus kahjustusi kandnud ja saaks lahtisaamise korral oma teekonda jätkata. Alus nimega Ever Given on kanalis põiki kinni alates teisipäevast, blokeerides kogu tähtsa kaubakanali liikluse.

„Vett sisse ei voola, ka pole sõukruvide ega tüüriga midagi lahti. Kui selle uuesti ujuma saame, peaks see saama oma teekonda jätkata. Jätkame praegu täiendavate süvendamistööriistadega kalda ja kanali põhja süvendamist," teatas laeva omava Shoei Kisen KK president Yukito Higaki reedel.

Hiidlaeva vabastamiseks on kohale tulnud vastava ala spetsialistid Hollandist ja Jaapanist.

"Tegemist on ekspertidega, kuid riiki jõudmine võttis neil aega kolm päeva. Nüüd peavad nad need suured puksiirid üles leidma ja kanalisse tooma, sest praegu neid seal pole," ütles merendusekspert John Konrad.

Ta selgitas, et laeva lahtisaamine hõlmab tõenäoliselt manöövrit, mida nimetatakse "tagurpidi pöördeks". Selleks kasutatakse suuri puksiire, et pöörata laeva vastupäeva ja tõsta see madalalt välja pärast pinnase süvendamist vööri ümber.

Juhul, kui see ei õnnestu, tuleb käiku lasta tagavaraplaan, mis tähendaks laevalt raskuse vähendamiseks konteinerite eemaldamist. Tegemist oleks aga äärmiselt keerulise toiminguga, mis võib võtta nädalaid. Omanikfirma teatas, et see variant on laual, kuid enne peaksid teised laeva liikuma saamise katsed nurjuma.

Suurbritannia laevanduskoja president John Denholm märkis, et see tähendaks taas eritehnika, sealhulgas enam kui 60 meetri kõrgusele ulatuva kraana kohale toomist. "Kui me kergendamisprotsessi läbi teeme, siis ma kahtlustan, et räägime nädalatest," ütles ta.

193-kilomeetrist Suessi kanalit läbib 12% kogu maailma kaubavahetusest. See on lühim meretee Aasia ja Euroopa vahel. Alternatiivne tee kulgeb ümber Aafrika lõunatipu ja võib pikendada sõiduaega kahe nädala võrra. Ummik hoiab iga päev kinni hinnanguliselt 9,6 miljardi dollari väärtuses kaupu.

Õnnetuse põhjus on jätkuvalt ebaselge. "Tugevad tuuled ja ilmaolud polnud peamiseks põhjuseks, miks laev madalale sõitis, tegemist võis olla tehnilise rikke või inimliku veaga," ütles SCA esimees laupäeval.