Viimaste päevade jooksul on Ärilehe poole pöördunud mitmed Maxima regulaarsed kliendid, keda häirib, et poekett ei tee midagi, et tagada külastajatele turvalist ostukogemust ning tõkestada koroonaviiruse levikut poes.

„Minge ükskõik, millisel kellaajal Smuuli Maximasse, mis on pidevalt puupüsti rahvast täis – elatakse üksteisel seljas kõikide lettide vahel – ja pole kedagi, kes kontrolliks maskide kandmist. Kuigi see on läinud ajaga paremaks, kannab endiselt suur osa maski ainult selles osas, mis kõrvade taha ulatub,” kirjeldas üks Lasnamäel asuva Maxima XX tihe külastaja eelmise nädala lõpus Ärilehele.

Distantsi pole võimalik hoida

Sarnaseid probleeme on toodud välja ka suuremates Maxima kauplustes. „Maximates on minu arvates võimatu käia, kogu müügisaal on kaupa pilgeni täis laotud, ruumi liikumiseks ei ole üheski nende poes. Ainult üks seljas trügimine käib. Isegi suures XXX Haabersti Maximas, kus iseenesest võiks ju ruumi olla normaalselt,” teatas teine Maxima regulaarne külastaja. Ta on üsna veendunud, et sellises olukorras on väga lihtne kauplusest ka koroonaviirus koju tuua.

Seda, et Maxima kaupluses on keeruline teiste külastjatega piisavat distantsi hoides liikuda, on näha ka nädalavahetusel Ärilehele laekunud piltidelt, mis on tehtud Smuuli Maximas laupäeva pealelõunal. Jaekett ise tekkinud olukorras probleemi ei näe.

„Monitoorime järjekordades pikivahe hoidmist, et vältida enam kui viie inimese pikkuste järjekordade teket. Samaaegselt jälgime jooksvalt kauplust külastavate ostjate koguarvu ning vajadusel sulgeme kaupluse ajutiselt perioodiks, mille vältel saame vähendada kassajärjekordi ja poes viibivate ostjate arvu,” sõnas Maxima turundusdirektor Tiia Schapel.

Tema sõnul on seda näiteks tehtud ka Smuuli Maximas. Schapel märkis, et kaupluses on sisenemis- ja väljumisalale paigaldatud desovahendid koos infotahvliga käte puhastuse olulisusest.

Mis puudutab maskikandmise kohustust, siis on Maxima töötajatel olnud maskikandmine kohustuslik juba möödunud aasta oktoobrist, klientidele hakati maske pakkuma 12. novembrist. „Seda juba enne vabariigi valitsuse otsust kanda kõikides avalikes kohtades maske,” rõhutas Schapel.

Maski kontroll tekitaks pingeid

Tema kinnitusel on maski kandmise kohustuse sildid Maxima kauplustes kõikjal nähtaval kohal ja sellest informeeritakse ostjaid pidevalt ka kaupluse siseraadios. Küll aga tõdes ta, et maski kandmist nad poekülastajatel kontrollida ei saa, sest nende kaupluste töötajatel pole lisaks olemasolevatele kohustustele võimalik seda teha.

„Pealegi tekitaks see praeguses viiruseohus neile veel lisapingeid. Me ei soovi asetada töötajaid olukorda, kus kliendid võivad oma pahameele nende peal välja elada. See tekitaks ebamugavust nii meie töötajatele kui ka teistele kaupluste klientidele,” on Maxima esindaja veendunud.