Reedel Wall Steeti šokeerinud üksikute aktsiate järsu kukkumise taga olid raskustesse sattunud investeerimisfirma Archegos Capitali hädamüügid. Mistahes hinnaga müüdi miljardite dollarite väärtuses aktsiaid, rääkisid Financial Timesile teemaga kursis olevad allikad.

Fond, millel oli suur risk ViacomCBSis ja mitmes Hiina tehnoloogiaettevõttes, sai rängalt lüüa teisipäeval ja kolmapäeval alguse saanud USA meediakompanii aktsia kukkumisest.

Archegosile teenust osutavad maaklerfirmad hakkasid kukkuvate aktsiate ostmiseks antud laenudele lisatagatisi nõudma. Varsti tulid sarnased nõudmised pankadelt. Suurte aktsiate koguste ostjatele märgiti, et käib ühe fondi võimenduse mahavõtmine.

Archegos ajab rikka Bill Hwangi perekonna rahaasju.

Ettevõtte kodulehekülg ei avane. Ettevõte ei vastanud mitmetele kommentaaripalvetele. Fondi New Yorgi peakaupleja katkestas Financial Timesi ajakirjaniku kõne.

Kui Archegos Capital võib olla tundmatu nimi, ei saa sama öelda Hwangi kohta. Hwang juhtis Tiger Asia nimelist riskifondi, mis tagastas 2012. aastal investoritele raha. Ta tunnistas end süüdi Hiina pangaaktsiatega seotud pettuses.

Hwang maksis 2012. aastal USA väärtpaberijärelevalvele SEC illegaalse kauplemisega seotud kohtuasja lõpetamiseks 44 miljonit dollarit. 2014. aastal keelati tal Hongikongi börsil tehingute tegemine. Hwang ei vastanud Financial Timesi ajakirjaniku korduvatele kommentaaripalvetele.

Reedel kadus müügisurve alla sattunud ettevõtete turuväärtusest 33 miljardit dollarit. Goldman Sachs ja Morgan Stanley müüsid terve reede hädamüügihindadega USA meediamaja ja Hiina tehnoloogiaettevõtete aktsiapakke. Kokku õnnestus neil müüa 19 miljardi dollari väärtuses aktsiaid. Tehingutega seotud inimeste väitel võisid ka teised fondid hakata oma positsioone likvideerima.

Archegos juhib oma raha. Väljastpoolt pole investorite raha kaasatud. Paljud investorid, kelle investeeringud on läinud hädas investeerimisfirma sundmüükide tõttu hapud, esitavad endale küsimuse, et kas hädamüügid on nüüd läbi. Osade arvates on fondil ikka veel miljardite väärtuses müümata aktsiaid.

Šokilaine jookseb läbi finantssüsteemi

Finantssüsteemi raputus seisneb investeerimisfirmaga seotud ettevõtetes ja pankades, kes andsid võimaluse teha võimendusega tehinguid. Neile on tehingu vastaspoolena või laenu andjatena silmapiiril suured kahjumid.

Jaapani suurim maaklerfirma Nomura Holdings teatas täna, et neil on läbi USA tütarfirma soolas võimalik kahe miljardi dollari suurune kahjum. Nomura peatas suure võlakirjapakkumise. Aktsia tänane hinnakukkumine on enam kui aastakümne suurim.

Nomura aktsia kukkus Tokio börsi avanedes 16 protsenti.

Reutersi allikate kohaselt on võimalik kahjum seotud Archeros Capital Managementiga. Ka Bloomberg teatas asjaga kursis olevatele allikatele viidates, et Archegos oli Nomura suurklient.