Viimasetele tuleks rakendada tippametnike palgavalemit, kui enamaks raha pole, lisas Peterson.

Koroonakriisi ajal ummikusse jooksnud tervishoiutöötajate palgaläbirääkimised jätkuvad riikliku lepitaja vahendusel. Kollektiivlepingu projekti saatsid tervishoiutöötajad tööandjatele mullu juunis, kuid sellele pole ametiühingute kinnitusel tänini adekvaatset vastust.

"Ülevoolavad kiidusõnad mõjuvad õõnsalt, kui samal ajal vaadatakse mööda eesliinitöötajate palgataotlustest. Selge, et vastutustunne hoiab haiglad täna tipptuuridel töös, aga seda enam on oluline taustal teha endast parim palgaküsimuste valutuks lahendamiseks," rääkis Peep Peterson.

Tema hinnangul on arstide ja õdede kõrval suur mure hooldajatega, kes lahkuvad töölt, kuna palgad on ajale jalgu jäänud ja mujalt saab sama raha eest palju lihtsamat tööd.

Kui tervishoiutöötajate palgakõnelused on ummikus, pole päästjate ja politseinike palga osas läbirääkimised alanudki. Tänavuse aasta riigieelarve palgatõuse ette ei näe, mistõttu riigi keskmisega võrreldes eesliinitöötajad kaotavad.

"Kindlasti on eesliinitöötajatel valus kuulata teateid riigijuhtide betooni valatud palgatõusudest, kui eesliinitöötajate endi palk püsib pingutuse kiuste muutumatuna," märkis Peterson pressiteates.

Ametiühingujuhid kavatsevad teema tõstatada tänasel kolmepoolsel kohtumisel peaministri ja tööandjate keskliiduga, kuigi see küsimus pole otseselt kohtumise päevakorras. "Kutsume üles eesliini palgaasju korda ajama, samal ajal kui eesliin ise elusid päästab," ütles Peep Peterson.