Idufirma aktsia kukkus täna 30 protsenti. Aktsiate esmapakkumise käigus müüdi investoritele aktsiad 3,90 naela eest, mis tegi ettevõtet turuväärtuseks 7,59 miljardit naela, kirjutab CNBC.

Aktsia, mille sümbol on Londoni börsil ROO, maksis täna aktsiaturul 2,98 naela.

Amazoni poolt rahaliselt toetatud ettevõte on nii suurinvestorite kui ka ametiühingu surve all.

Ettevõte kaasas aktsiad pakkudes miljard naela. 500 miljoni naela ulatuses pakkusid aktsiaid senised aktsionärid, sealhulgas Amazon ja ettevõtte asutaja Will Shu.

Hargreaves Lansdowni aktsiaanalüütiku Sophie Lund-Yatesi sõnul polnud Deliveroo aktsia hind päris ootuspäraselt isuäratav.

„Arvestades ettevõtte kohta käivaid uudiseid pole see muidugi imestama panev," märkis ta. „Suurim mure on seoses töötajate õigustega. Deliveroo eduplaani alus on kullerite paindlik töösuhe."

Suured investorid Legal & Generali, Aberdeen Standardi, Aviva ja M&A otsustasid mitte investeerida Deliveroosse. Põhjuseks on Deliveroo suhtumine kulleritesse, ettevõtte omandistruktuur ja ülehinnatus.

Grupp Deliveroo kullereid tervitavad ettevõtte börsile minekut järgmisel kolmapäeval streikimisega. Nad protestivad halbade töötingimuste ja madala palga pärast. Deliveroo märkis, et nende kulleritel on mugav töögraafik, mis võimaldab neil töötada kui nad tahavad. Kui neil on palju tellimusi, siis teenivad nad keskmiselt 13 naela tunnis.

Investorid muretsevad Deliveroo ärimudeli jätkusuutlikuse pärast. Kohtuotsusega pidi Uber võtma kõik Suurbritannia kullerid oma töötajateks ja maksma neile miinimumpalka. Bank of America hinnangul läks selline samm Uberile maksma umbes 500 miljonit dollarit. Sama saatus võib tabada ka Deliverood.

Suured institutsionaalsed investorid ei salli kaheklassilist aktsiate struktuuri, mille kohaselt jääb Shule ettevõttes enam kui 50 protsendine hääleõigus.

Deliveroo on tuntud rahapõletamise oskuse poolest. Läinud aastal ulatus ettevõtte kahjum 223,7 miljoni naelani.

„Deliveroo pole kasumlik, mistõttu on seda väga raske hinnata traditsiooniliste mõõdikute alusel," märkis Lund-Yates. „7,6 miljardi naelase turuväärtuse juures on ettevõte väärt 6,4-kordset aastakäivet. Rivaali Just Eat'i on väärt vaid 4,8-kordset aastakäivet. Seetõttu on Deliveroo tugeva kullerteenuse osutamise surve all. Kui sellega ei tulda toime, on aktsia hind löögi all."