Tööjõurendiettevõtte Finesta juhi Heikki Mägi hinnangul puudutab tööjõuga skeemitamine üle 20 000 inimese, mille tulemusena kaotab riik ligi 100 miljonit eurot maksuraha.

Nii Maksu-ja Tolliametile kui ka tööjõurendiettevõttele Finesta on palju peavalu valmistanud renditööjõudu vahendavad ettevõtted, kes töötavad jokk-skeemide alusel. Töötajad, kes peaksid olema Eestis renditööjõud, on töötajana sissekirjutatud hoopis kolmandasse riiki, eesmärgiga pääseda Eesti maksukohustusest. Halvimal juhul ei ole need töötajad koguni mitte kuhugi sisse kirjutatud.

Finesta juht Heikki Mägi selgitab, miks on ilma lepinguta töötamine töötajale ohtlik: "Kui puuduvad korrektsed lepingud, pole töötajatel ka tervisekindlustust. Isegi kui õnnetuse juhtudes saadakse abi erakorralise meditsiini osakonnast, pole neil kompensatsioonivõimalusi, " möönab Mägi.

"MTA-l pole paraku nii palju ressurssi, et asuda uurima, kas teiste riikide vahendatud tööjõu eest on maksud nendes riikides tasutud. Seda kõike paljuski ka põhjusel, et turg on killustunud ja tööjõu pakkujaid palju, " räägib Heikki Mägi. Oleks abiks, kui Eestis töö tellinud ettevõttel lasuks vastutus ja kohustus järgida, et inimesed oleksid tööle võetud korrektsete lepingute alusel ja neile makstaks õiglastel alustel, ka siis, kui tegemist on Eestis tööjõudu vahendava ettevõtjaga, lisab Mägi.

Ees on ootamas suvi ning suureneb vajadus renditööjõule, millised ohud valitsevad?

Finesta juht sõnab, et kui hooajatöötajale makstakse palka Eesti töölepingu alusel ja sellega seotud maksud jäävad Eestisse, on kõik korras. Paraku tingib hooajast tulenev järsult kasvav tööjõuvajadus sageli olukorra, kus paljud tööjõu vahendajavad valivad kiirema lahenduse ja suurema kasu nimel skeemitamise, hiilides kõrvale maksukohustusest.

MTA on seadnud tööjõumaksude eiramise vastase võitluse üheks olulisemaks järelevalve prioriteediks. "MTA töötajad viisid 2020. aastal läbi 2 953 tööjõumaksudega seotud nõustamist või kontrolli ja määrasid seeläbi juurde kokku rohkem kui 12 miljonit eurot makse, " kommenteerib maksu- ja tolliameti maksuauditi osakonna valdkonnajuht Oscar Õun.