2020. aastal kasvas Tallinna börsil tehingute arv rohkem kui viis korda. Kasvanud on ka väärtpaberikontode arv, kus peal on vähemalt üks Tallinna börsil kaubeldav väärtpaber. Kui 2019. aastal oli selliseid kontosid 37 000, siis eelmise aasta lõpu seisuga juba ligi 45 000, märkis Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots.

Tema sõnul on inimeste finantskirjaoskus arenenud ja väikeinvestoreid on juurde tulnud.

"Ma julgen öelda, et peamine põhjus on selles, et kaks panka - Swedbank ja LHV - loobusid tehingutasudest. Me ise nägime, et see mõjutas hüppeliset just väikeste tehingute arvu. Finantskirjaoskuse ja investeerimiskultuuri areng on väga oluline: et saakski proovida kasvõi ühe aktsia kaupa, mismoodi see käib," rääkis Ots.

Otsa sõnul on Tallinna börsil praegu rohkem jaeinvestoreid kui kunagi varem ajaloos. Nõudlusele on vastu panna ka korralik pakkumine: ka ettevõtteid on börsil rohkem kui kunagi varem ja huvi kasvab.

"Eelmisel aastal tuli börsile üks tegelikult väike ettevõte Saunum Group. Nende eeskuju järgib nii palju ettevõtteid, et meil on viimase paari-kolme nädalaga olnud krohkem kohtumisi börsiplaane pidavate ettevõtetega, kui terve eelmise aastaga kokku. Saunum näitas, et väike ettevõte, mis teeb oma tööd hästi, on läbipaistev, oskab oma tegevust lihtsalt ja arusaadavalt, võib saavutada suurt edu," rääkis Ots.