Robert Mundell suri 88-aastasena oma Itaalia kodus Sienas läinud pühapäeval, vahendab New York Times.

Mundell oli Nobeli preemiaga pärjatud majandusteadlane, kelle teooriad mõtestasid tänapäeva globaalse majanduse ja rahanduse toimimist.

Akadeemilisest ringist väljaspool oli Mundell tuntud aga eelkõige oma kahe teise idee poolest. Esiteks viisid just tema väljakäidud mõtted ühisvaluuta ehk euro loomiseni ja seepärast on teda tituleeritud ka "euro isana". Just tema julgustas Euroopa riike loobuma oma rahast ja looma ühisvaluuta ning ühise rahaliidu.

Lisaks oli ta ka n-ö pakkumispoolse majanduse teooria rajaja (supply-side economics), kus ta argumenteeris, et turul kujundavad hinda müüjad, mitte ostjad. Seetõttu oli ta USAs kõigi parempoolsete poliitikute lemmik, sest Mundell oli arvamusel, et riigi tulude kasvatamiseks tuleks ülirikaste maksusid alandada, sest maksukärped toovad majanduskasvu ning suurendavad seeläbi maksulaekumist.

Hiljem võtsid Mundelli loodud teooriast šnitti nii USA president Ronald Reagan kui ka Suurbritannia peaminister Margaret Thatcher. Aastakümneid hiljem on pakkumispoolse majanduse teooria sattunud aga tugeva kriitikalaviini alla. Pea ükski tänapäevane majandusteadlane taolist mudelit ei toeta.