Praegu laenatud raha kasutavad inimesed kohe selleks, et maksta ära uusarendusse korteri ostmiseks vajalik 10% broneerimistasu.

Pangad on sedasorti skeemi suhtes skeptilised, Swedbank rõhutab näiteks Ärilehele, et selliste lahenduste lõplikud kulud tuleks enne kokku arvutada.

"Erinevaid lahendusi leiavad inimesed alati, oluline on analüüsida, kas leitud lahendus on ka otstarbekas. Laenuotsuse tegemisel teeme otsuse hetkeolukorrast lähtuvalt ja me ei võta arvesse tuleviku laekumisi," kinnitas Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.

"Kui inimene võtab hetkel kõrge intressiga väikelaenu, mis on näiteks 12%-20% intressiga või siis madala intressi, aga kõrge väljastustasuga ning samuti maksab sügisel kättesaadavalt pensionirahalt 20% tulumaksu, siis kokkuvõttes jääb kasutamiseks ju umbes pool teise pensionisambast väljavõetavast rahast.

See tähendab, et inimene loovutab ligi poole oma pika aja jooksul kogutud vanaduspõlve kindlustusest. Kinnisvara turul on samas praegu mõnevõrra tormilised ajad ning sügiseks võivad olla korterite hinnad muutunud või siis on sobilikud korterid turult otsa saanud. Sellisel juhul leitakse ennast olukorrast, kus ei ole soovitud uut kodu ja on kaotatud ka pool kogutud pensionirahast ning ollakse kümneks aastaks ilma võimalusest uuesti teise sambasse koguma hakata.

Soovitame kinnisvara ostuks omafinantseeringut ikkagi koguda ning pensionivara hoida, sest nagu ka nimi ütleb, see vara on teiseks otstarbeks - pensionipõlve kindlustamiseks," rõhutas Pärgma.