USA-st Hiinani jõudis Forbesi miljardäride nimekirja 328 naist, mis on hüppeline kasv eelmise aasta 241-st. Kokku on nimekirjas olevate naiste väärtus 1,53 triljonit dollarit, mis on viimase aasta jooksul kasvanud ligi 60%. Nad lisasid oma jõukusele ühiselt 570,7 miljardit dollarit, mis on peamiselt tingitud kogu maailma taastunud aktsiaturgudest. Nendest naistest 12 jagavad oma varandust kas abikaasa, lapse või õe-vennaga.

Maailma rikkaimate naiste esikümme, 5. märtsi 2021 seisuga:

1. Françoise Bettencourt Meyers & perekond

NETOVÄÄRTUS: 73,6 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 67

KODAKONDSUS: PRANTSUSMAA

RIKKUSE ALLIKAS: L'OREAL

Françoise Bettencourt Meyers (vasakul) koos moedisaineri Georgio Armani ja oma ema Liliane Bettencourt-ga

Bettencourt Meyers päris varanduse oma emalt Liliane Bettencourt-lt, kelle isa Eugene Schueller asutas kosmeetikahiiglase L'Oréali. Ettevõtte 33,6 miljardi dollari (2020. aasta müük) kasum langes samal aastal 6%, saades löögi pandeemialt. Ometi kasvasid aktsiad 38% tänu kosmeetikatoodete nõudluse taastumisele, eriti nahahooldustoodete järele. Bettencourt Meyers on L'Oreali juhatuses olnud alates 1997. aastast.

2. Alice Walton

NETOVÄÄRTUS: 61,8 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 71

KODAKONDSUS: AMEERIKA ÜHENDRIIGID

RIKKUSE ALLIKAS: WALMART

USA poeketi Walmarti kaasomanik Alice Walton oma venna Jim Waltoniga

USA poeketi looja Sam Waltoni tütar kaotas oma koha maailma rikkaima naisena Françoise Bettencourt Meyersile, kuid kogus eelmisel aastal siiski 7,4 miljardit dollarit tänu Walmarti aktsia tõusule (üle 5%) alates 2020. aasta märtsist. Jaemüügi hiiglane tutvustas tasuta kohaletoimetamist kui osa nende liikmeprogrammist, mis aitas jaanuarini tõsta veebimüüki tervelt 69%.

3. MacKenzie Scott

NETOVÄÄRTUS: 53 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 50

KODAKONDSUS: AMEERIKA ÜHENDRIIGID

RIKKUSE ALLIKAS: AMAZON

MacKenzie Scott

Amazoni asutaja Jeff Bezose endine naine MacKenzie Scott sai sel aastal rikkamaks - hoolimata pandeemia ajal tehtud ulatuslikest filantroopsetest pingutustest. Nimelt lahutuses saadud Amazoni aktsiad läbisid ägeda tõusu ja Scott on nüüd oma 53 miljardi dollariga väärt rohkem kui eelmine aasta, mil Forbes märkis oma edetabelis tema väärtuseks 36 miljardit dollarit.

Scottist on saanud üks suurematest pandeemia aja filantroopidest. Ta toetas 500 mittetulundusühingut üle kogu USA 5,8 miljardi dollariga. Miljardärist naise jaoks on kujunenud tähtsateks teemadeks rassiline võrdõiguslikkus, LGBTQ + õigused ja rahvatervis. Scott abiellus hiljuti uuesti ja ka tema abikaasa, loodusõpetuse õpetaja Dan Jewett, ühines tema 2019. aasta lubadusega anda ära suur osa oma varandusest.

4. Julia Koch & perekond

NETOVÄÄRTUS: 46,4 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 58

KODAKONDSUS: AMEERIKA ÜHENDRIIGID

RIKKUSE ALLIKAS: KOCHI TÖÖSTUSED

Julia Koch koos oma abikaasa David Kochiga (keskel)

David Koch oli Koch Industries industriaalettevõtte looja, kes suri 2019. aastal. Ärimehe lesel, Julia Kochil, ja tema lastel on pereettevõttes 42% osalus, millest sai kasumi järgi eelmisel aastal Ameerika suurim eraettevõte. Julia Kochil on koht juhatuses, kus David Kochi vanem vend Charles on esimees ja omab ka 42% osalust.

5. Miriam Adelson

NETOVÄÄRTUS: 38,2 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 75

KODAKONDSUS: AMEERIKA ÜHENDRIIGID

RIKKUSE ALLIKAS: KASIINO

Miriam Adelson

Adelson kontrollib nüüd 56% osalust Las Vegas Sands kasiinoketis, mis kuulus varem tema abikaasale, jaanuaris 87-aastaselt surnud Sheldon Adelsonile. Ettevõte kaotas 2020. aasta teises kvartalis 985 miljonit dollarit, kuna selle kaks Vegase kasiinot ja kuurorti suleti üleriigiliste lukustuste tõttu.

Kasiinod avati uuesti 2020. aasta juunis, kuid äri lõpetas aasta 1,69 miljardi dollari puhaskahjumiga. Võrdluseks: 2019. aastal oli ettevõttel 2,7 miljardi dollari suurune kasum.
Las Vegas Sands teatas märtsis, et müüb oma Vegase kinnistuid 6,25 miljardi dollari eest, et keskenduda pigem Aasiale; kus äri on palju suurem.

6. Jacqueline Mars

NETOVÄÄRTUS: 31,3 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 81

KODAKONDSUS: AMEERIKA ÜHENDRIIGID

RIKKUSE ALLIKAS: MAIUSTUSED, LEMMIKLOOMATOIT
Jacqueline Mars

Jacqueline Mars ja tema vend John omavad mõlemad hinnanguliselt kolmandiku ettevõttest Mars Incorporated, mis on 40 miljardi dollari suuruse müügituluga kommi-, lemmikloomahooldus- ja toiduettevõte, mis on tuntud M&M-de ja Skittlesi poolest. Ettevõtte asutas Jacqueline ja Johni vanaisa Frank C. Mars 1911. aastal.

7. Yang Huiyan & perekond

NETOVÄÄRTUS: 29,6 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 39

KODAKONDSUS: HIINA

RIKKUSE ALLIKAS: KINNISVARA

Yang Huiyan

Yang Huiyanile kuulub umbes 58% Hiinas asuvast kinnisvaraareduse ettevõttest Country Garden Holdings. Tema isa, kes on selle asutaja, andis tütrele esimese osaluse 2007. aastal.
Country Garden Holdingsi aktsiad kukkusid pandeemia tõttu peaaegu 14%, mis siiski ei sega neid toppi pääsemast. Yang juhatab ka USA börsil noteeritud haridusettevõtet Bright Scholar Education Holdings.

8. Susanne Klatten

NETOVÄÄRTUS: 27,7 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 58

KODAKONDSUS: SAKSAMAA

RIKKUSE ALLIKAS: BMW, FARMAATSIATOOTED

Susanne Klatten

Autode müük taastus pandeemia varasemast madalseisust, mis tõi kaasa BMW pärija varandusele 10,9 miljardi dollari kasvu. Saksa autotootja teatas 2020. aastal ligi 119 miljardi dollari suurusest tulust ja aktsia hind tõusis 2020. aasta märtsi keskpaigast enam kui 93%.

Klatten pärandas 19,1% osaluse BMW-s oma varalahkunud emalt Johanna Quandtilt, kes oli abielus Herbert Quandtiga, kes tegi BMW luksusautode turul edukaks. Ärijuhtimisharidusega naismiljardär muutis oma vanaisa äri Altana AG maailmatasemel erikemikaalide ettevõtteks, mis kuulub nüüd täielikult talle.

9. Gina Rinehart

NETOVÄÄRTUS: 23,6 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 67

KODAKONDSUS: AUSTRALIA

RIKKUSE ALLIKAS: KAEVANDUSÄRI

Gina Rinehart

Austraalia rikkaim inimene Gina Rinehart on kaevandus- ja põllumajandusettevõtte Hancock Prospecting Group esimees, mille asutas tema isa, rauamaagi uurija Lang Hancock. Rauamaagi tööstust mõjutas pandeemia 2020. aasta alguses, kuid turg on sellest ajast peale taastunud, aidates suurendada tema hinnanguliselt 77% osaluse väärtust kontsernis.

10. Iris Fontbona & perekond

Netoväärtus: 23,3 MILJARDIT DOLLARIT

VANUS: 78

KODAKONDSUS: TŠIILI

RIKKUSE ALLIKAS: KAEVANDUSÄRI

Iris Fontbona

Pärast tema netoväärtuse langust 2020. aasta alguses liitub Fontbona taas maailma kümne kõige rikkama naisega. Ta on Andrónico Luksicu lesk, kes lõi kaevandus- ja joogiimpeeriumi. Fontbona ja tema lapsed kontrollivad Tšiili kaevandusettevõtet Antofagasta, mille käive oli 2020. aastal 5,1 miljardit dollarit. 78-aastasele miljardärile kuulub ka enamusosalus Quiñencos, mis on Tšiili konglomeraat ning selle tegevusvaldkonnaks on pangandus, kuid nad tegelevad ka õlle tootmisega.

Noorim naismiljardär Whitney Wolfe Herd

Bumble kohtinguäpi kaaslooja Whitney Wolfe Herd, kes on ühtlasi noorim naismiljardär

Kuigi 31-aastane Bumble kohtinguäpi kaaslooja ei pääsenud TOP 10-sse, tegi ta siiski ajalugu saades USA noorimaks naisjuhiks, kes helistas kuulsat börsikella, ja ka noorimaks isehakanud miljardäriks. Wolfe Herd-i väärtuseks hinnatakse 1,3 miljardit dollarit ning ta on üks 63 naisest, kes sattus Forbesi iga-aastase maailma miljardäride nimekirja 2021. aastal.