Vabaks OÜ juhatuse liikme Marko Vaiki sõnul andis pensionireform inimestele võimaluse langetada ise otsuseid oma teenitud raha osas, kuid vahel võib tekkida vajadus raha kiiremini kasutada, kui seadusest tulenev kuni üheksa kuu pikkune ooteaeg võimaldab. „Vabaks.ee portaal viib kokku inimesed, kes soovivad oma raha kohe kasutada, ja investorid, kes otsivad oma rahale kindlat tootlust,“ ütles Vaik.

Ärimudel keskendub sellele, et lõviosa teenustasust jagatakse välja investoritele. „Meie ei anna laene, vaid pakume inimestele võimalust võtta oma teise sambasse teenitud raha välja kiiremini, makstes selle eest teenustasu. Vabaks.ee kliendil ei teki ühtegi laenukohustust või nõuet, sest kasutatakse enda kogutud raha,“ selgitas Vaik toote põhimõtet. Pensionisambast lahkujal tuleb oma raha kiiremaks kasutamiseks maksta teenustasu juba tulumaksustatud summast.

Esmalt tuleb kliendil sõlmida nõude loovutamise leping, millega kaasneb nõude tagasimaksmise kohustus investoritele pärast seda, kui teise pensionisamba summa on Pensionikeskusest laekunud kliendi kontole. See tähendab, et kui Pensionikeskus teeb kliendile teise samba väljamakse, siis on kliendil lepingujärgne kohustus see kogu ulatuses Vabaks portaalile tagastada.

"Oletame, et sa tead, et sa saad septembris ümbiku raha. Sa tead, kui palju on selles ümbrikus tänase hetkeseisuga raha, aga sa ei tea, kui palju on seal raha septembris. Meie pakume võimalust, et maksame inimesele selle tänase summa, aga kõik see, mis septembriks sinna laekunud on, kas siis vähem või rohkem, selle tagastabki klient meile," selgitab Vaik. Krediidikulukus puudub, sest tegu on pigem kindlustusteenusega kui finants- või krediiditootega. "Krediiditoodete puhul on lihtne, ma annan sulle 1000 eurot, sa anna mulle 1100 tagasi. Meie puhul on tegemist rohkem muutuvate summadega – kui börsid kukuvad ja inimene on saanud raha rohkem kätte kui tal täna saada on, siis on krediidikulukuse määr miinuses," lisab Vaik. Siinkohal peab investor hindama riski – kas ta oskab ette näha börsi kõikumisi või millised on varade riskiklassid.

Pensioni teise samba raha väljastamise kiirendamiseks kasutatakse investorite raha, kes ostavad pensioniosakute nõudeid. Vabaks.ee portaali vahendusel teenivad investorid vähemalt 12% tootlust, mis tuleneb teenuse vahendustasust. Sellele lisandub oodatav tootlus, mis on pensioniosakute puhul olnud ligikaudu 3-6%. Kokku on võimalik investoril aastaga saavutada keskmiselt 15-18% tootlus.

Sambast lahkumiseks tuleb esmalt esitada Pensionikeskuse või panga kaudu sambast lahkumise avaldus. Esimeses etapis tuli seda teha hiljemalt märtsi lõpuks. Väljamaksed tehakse sel juhul alles septembris. Järgmine periood avalduste esitamiseks on aprillist juuli lõpuni, kui raha saab kätte alles 2022. aasta jaanuaris. Riiklikud väljamaksed hakkavadki edaspidi toimuma kolm korda aastas ja avaldus selleks on vaja esitada vähemalt pool aastat ette.

„Juhul kui raha soovitakse kasutada kohe, saab seda teha Vabaks.ee portaali vahendusel. Näiteks kui kodu katus vajab parandamist ja sellega pole võimalik oodata või soovitakse kogutud pensioniraha kasutada investeeringuna kinnisvarasse või enda tervisesse,“ loetles Marko Vaik näiteid. „Vabaks.ee kaudu oma teise samba tulevikus laekuva nõude loovutamine aitab rahasaajal riske maandada juhuks, kui väljamakse tegemise ajaks turg langeb ja väljamakstav raha seetõttu sulama kipub.“

Vabaks.ee portaalis Smart-ID või Mobiil-ID kaudu registreerunud kasutaja saab valida, kas soovib võtta oma teise samba raha välja või teenida tulu investorina.

Vabaks.ee loojateks on pikaaegse kogemusega Eesti tehnoloogiaettevõtjad ja investorid. Ettevõtte asutajad on krediidiregistri ja pepchecker.com loojana tuntud Marko Vaik ning investor Ahto Aava. Pensioniraha vabastamise kiirendusplatvormi on juba lisaks kaasatud paljud väikeinvestorid.