EVEA (Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon) andmetel müüs üks vanalinna poepidaja ellujäämiseks oma kinnisvara. Antud müük läks aga maksuameti arvestuses käibe alla ning selle tulemusena oli ettevõtja käibelangus 2020. aastal väiksem kui 60%, mis on lävendiks EASi toetuse saamiseks.

EVEA asepresident Marina Kaas kommenteerib: "Kuigi raamatupidamislikult ei ole põhivara müük müügitulu, vaid "muud äritulud", luges EAS seda käibeks ning keeldus ettevõtjale toetust maksma." Kaasi sõnul ei ole määruse koostamisel põhjalikult läbi mõeldud see seik, et MTA-le deklareeritud kogusumma ei ole sama mis põhitegevusala müügitulu. "Tegelikult oleks vaja hinnata just müügitulu langust, " selgitab EVEA asepresident Marina Kaas.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) sõnul lähtuvad nad toetuse saamise hindamisel käibemaksukohustuslaste puhul käibest. "On võimalik, et mõnele taotlejale tagaks toetuse saamise see, kui aluseks võetaks mõni muu näitaja (näiteks müügitulu). Siiski peavad ka kriisiolukorras meetmete tingimused olema ühesugused kõigile sama sihtrühma ettevõtjatele ja iga üksiku ettevõtja tegevuse eripärast lähtuvate asjaolude arvestamine ei ole võimalik, " möönab MKMi kommunikatsiooniosakonna nõunik Kristiin Jets.

Ettevõtja, anna teada, milliseid probleeme on sinul toetuste taotlemistega tekkinud. Kirjuta meiliaadressile iris.kybarsepp@ekspressmeedia.ee.