Minu kiire eksperimendi käigus Tuule ega Bolti kasutajaks registreerides kumbki rakendus sünnikuupäeva ei küsi, seega saab seda kasutada iga alla 16-aastane. Samas on mõlema rakenduse kasutustingimustes välja toodud, et tingimustega nõustudes kinnitan, et olen vähemalt 16-aastane. Siiski, kumbki ettevõte pole sätestanud ID kaardi andmete sisestamist või muud täiendavat vanusekontrolli.

Eelmisel suvel sagenesid õnnetused elektritõukeratastega. Kas ettevõtted nagu Bolt ja Tuul kavatsevad avada ka kiivrilaenutuse või keelavad nad noorematel tõukeratta kasutamise?

PPA: tõukerataste rentimise osas vastutavad rendifirmad

Bolti avalike suhete juht Marilin Noorem tõdeb, et registreerides peab klient sisestama enda sünnikuupäeva. Lisaks on nii Tuule kui Bolti kasutustingimustes kirjas, et tõukerattaid võivad laenutada vaid 16-aastased ja vanemad. Kuidas nad seda aga kontrollivad, on küsimärgi all, sest täiendavaid isikutuvastamise meetmeid rakendatud ei ole.

Politsei ja piirivalveameti pressiesindaja Annika Maksimovi sõnul kontrollib politsei elektritõukerattureid ja nende turvavarustuse olemasolu tavapärase liiklusjärelevalve käigus. Samas toob ta välja, et tõukerataste rentimise osas vastutavad rendifirmad.

Lisaks paneb Maksimov südamele, et kuigi üle 16aastastel seadus seda ei kohusta, siis soovitab politsei kõigil tõukeratturitel kanda kiivrit, mis tõsisema õnnetuse korral säästab väga rasketest vigastustest.