Veebruari eest tasuti Maksu- ja Tolliametile 593,8 miljonit eurot maksutulu, mida on 11 protsenti rohkem kui eelarvesse kavandatud ning pea 16 protsenti enam kui mullu samal kuul.

Tasumiste kasvu taga 2020. aasta veebruariga võrreldes oli suuresti madal võrdlusbaas. Eelmise aasta eriolukorra ajal kehtestati ajutine maksuvõlgade intressivabastus. Paljud ettevõtted kasutasid seda võimalust ning maksude tasumine langes ajutiselt, eelkõige tarbimismaksude osas.

Käibemaksu tasumise kasv kiirenes

Käibemaksu tasumine kiirenes eelmise kuuga võrreldes 24 protsendipunkti võrra, kuna maksuvõla kasv vähendas 2020. aasta veebruari tulu 33 miljoni euro võrra. Maksuvõla järsk kasv oli tingitud mullu alanud eriolukorrast ning märtsi algusest kehtima hakanud kriisimeetmest, kui maksuvõlale kehtis 0-protsendiline intress.

Tänavu ulatub maksuvõlg kokku 179 miljonit euroni, mis on aastaga kahanenud 5 miljoni euro võrra. Käibemaksu tasumise kohustus ehk deklareerimine suurenes eelmise aasta veebruarikuuga võrreldes 3,5 protsenti. Ka ettevõtete kogukäive kasvas tänavu veebruaris 1 protsendi võrra, vaatamata osalistele piirangutele, mida möödunud aastal ei olnud.

Aktsiiside tasumise kiire kasvu taga oli mullune madal tase

Aktsiiside tasumine kasvas veebruaris aasta varasemaga võrreldes 34 protsenti, mis peamiselt tuleneb alkoholi- ja kütuseaktsiisi madalast tasemest. Põhjused on aga erinevad: kütuseaktsiisi madal tase tulenes varude realiseerimisest ning alkoholiaktsiisi madala taseme põhjus seisnes võlakohustuse tekkimises. Üldjoontes on aktsiiside tasumine tavapärane ning ületab mõnevõrra prognoositud taset.

Alkoholiaktsiisi tasumine on aasta esimestel kuudel kokku vähenenud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,4 protsenti. Veebruari 2,3 protsendine kasv on eksitav ning tegelikkuses tasumisekohustus vähenes.

Kriisist tulenevad negatiivsed mõjud avalduvad enim just alkoholiaktsiisi tasumises. Aasta algusest on langenud kõikide alkoholiliikide deklareeritavad kogused.

Tubakaaktsiisi tasumise kasv võrreldes eelmise kuuga aeglustus 1,1 protsendile. Tasumiste kasv tuleneb peamiselt sigarettide deklareerimisest, mis on aasta alguse kohta ebaharilikult kõrge.

Alternatiivsetest tubakatoodetest laekub enim aktsiisi tubaka tahkelt aseainelt ehk nikotiinipatjadelt. Hoolimata aktsiismäärade tõstmisest aasta alguses ning eelmise aasta detsembris soetatud varudest ei ole deklareerimine vähenenud, vastupidi, eelmise aastaga võrreldes on kogused kasvanud 43,1 protsenti.

Kütuseaktsiisi tasumine veebruaris vastab tavapärasele tasemele, ületades eelmise aasta taset 98 protsenti. Suure kasvunumbri taga on 2019. aasta detsembris soetatud varude aastatagune järkjärguline realiseerimine. Bensiini ja diislikütuse deklareeritud kogused on samuti mõjutatud eelmise aasta madalast baasist ning näitavad mitmekordset suurenemist.

Tabel. Veebruari maksutulu