Kui palju koroonapiirangute tõttu riigil raha kulub, ei tea täpselt keegi, kuid mõningaid arvutusi on tehtud. Kindlustussektoris tegutsev investor ja ettevõtja Risto Rossar kirjutas nädalapäevad tagasi Eesti Päevalehes, et igale tööl käivale eestlasele maksavad piirangud 712 eurot kuus. Seejuures arvestas ta sisemajanduse koguprodukti, laenatud raha ja rahatrükki.

Oma arvutustes liitis ta kokku mulluse sisemajanduse koguprodukti (SKP) vähenemise 1,57 miljonit eurot, riigi võetud laenu 2,47 miljonit eurot ja Eesti osa Euroopa Liidu rahatrükist – 2,9 miljardit eurot. Rossar tunnistas, et rahatrüki arvestamine pani teda kõige rohkem kõhklema, sest see ei ole Eesti valitsuse kontrolli all, kuid on meie kulu. Tema arvutuskäigu järgi on riigi kulu piirangutele 19 miljonit eurot päevas

Rahatrükk on nagu maks säästjatele ja palgasaajatele – Rossari hinnangul toimub massiline raha ära võtmine vara mitteomavatelt inimestelt ja see suunatakse vara omavatele inimestele.

Rahandusministeeriumi makromajanduse analüütik Madis Aben peab seda ülepaisutatuks ja leiab, et pigem võiks rääkida seitsmest miljonist eurost päevas. Seejuures ei pea ta õigeks rahatrüki arvestamist koroonapiirangute kulu hulka. Abeni hinnangul on rahatrükk hädavajalik ja selle eesmärk turgutada majandustegevust nii palju kui võimalik.

Loe Risto Rossare arvutuskäigust täpsemalt Eesti Päevalehe loost.