Finantsinspektsioon jälgib, et kindlustusandjad informeeriks oma kliente muudatustest ja võimalustest nõuetekohaselt.

Pensionilepingu sõlmimist pakub Eestis kolm kindlustusandjat ja nendega on lepingu sõlminud kokku 8288 inimest. 1. jaanuarist 31. märtsini sai esitada kindlustusandjale avalduse leping lõpetada ning 37% lepingu sõlminutest seda võimalust ka kasutas. Väljamakseid hakatakse tegema septembris.

Neid, kes pensionilepingut ei lõpetanud, ootab ees kaks võimalikku stsenaariumi. Kui kindlustusandja otsustab turul edasi tegutseda, jätkab maksete tegemist kindlustusandja. Kui aga kindlustusandja otsustab pensionilepingud riigile üle anda, hakkab kindlustusandja asemel inimesele pensionimakseid tegema sotsiaalkindlustusamet. Kui pensionilepingu sõlminud inimene sellega ei nõustu, on tal juunikuu jooksul võimalus oma leping üles öelda. Pensionilepingute üleandmine riigile toimub 2022. aasta alguses. Hiljemalt 15. juunil peavad kindlustusandjad sellest oma kliente informeerima.

Kindlustusandjad on finantsinspektsioonile kinnitanud, et seni on nad oma klientidele jaganud pensionilepingute ülesütlemisega seonduvat informatsiooni nii, nagu seadus ette näeb. Seltsid pidid oma kliente teavitama hiljemalt 15. jaanuaril, et neil on õigus leping üles öelda ja saada lepingu tagastusväärtuse ulatuses väljamakse. Lisaks pidi informeerima kindlustusvõtjaid ka avalduse esitamise tähtajast. Sama info pidi kindlustusandjate kodulehel olema nähtav 15. jaanuarist 31. märtsini.