Riigieelarve baasseadus nõuab, et riigieelarvesse tuleb kirja panna kõik seadusest tulenevad, prognoositavad laekumised. Ent 300 miljonit, mis riigieelarve teise samba reformist sel aastal teenib, pole rahandusministeerium kevadel koostatud lisaeelarvesse kirjutatud, Erakonna Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi hinnangul on tegu seega riigieelarve baasseaduse rikkumisega.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus sellega nõus ei ole. “Prognoosis on kõik selgelt loetavalt kirjas - kogu teisest sambast lahkujatelt 2021. makstav raha kaob Seedri enda kaasosalusel kaevatud eelarveauku," teatas ta täna õhtul Delfile. "Pensioni teise samba ümbertegemisest sel aastal riigile laekuv täpne summa selgub alles sügisel. Siis on teada, palju lahkujatest ümber otsustab ja tuleviku tarbeks pensioniraha kogumist jätkab.”

Pentus-Rosimannus on korduvalt kritiseerinud eelmist valitsust selle eest, et need pole riigieelarves näinud ühtegi senti selle jaoks, et teisest sambast lahkuvatele inimestele kompenseerida juba sel aastal vahepeal katkestatud riigipoolseid makseid. "See tuleneb seadusest ja see oli eelmisel valitsusel ka eelarvereale kirjutatud, aga selle katteks polnud ühtegi eurot. Nüüd lähebki lisaeelarvest 117 miljonit valitsuse reservi, et selgudes, kui palju sügiseks sambast lahkujaid on, saab sellest rahast kompenseerimist alustada," ütles Pentus-Rosimannus märtsis Ärilehele.