Paar aastat tagasi kehtestati Balti merel laevade heitgaasi vääveloksiidide sisalduse vähendamise nõue ja laevade operaatorid (Tallink, Viking Line, Eckerö Line jt) olid valiku ees – kas paigaldada laevadesse suitsugaaside puhastusseadmed, osta kallimad puhtad kütused või hoopis ehitada laevad, mis kasutavad kütusena maagaasi, mille põlemisel ei paisku atmosfääri väävliühendeid. Tallink ehitaski laeva Megastar, kuid selgus, et veeldatud maagaasi (LNG) punkerdamise spetsialiste ei ole maailmas sugugi palju. Vastava ala tippspetsialist, kelle töötunni maksumus ületas tippadvokaatide oma, leiti Norrast. Punkerdamise lahendus viidi ellu ja insener teenis väga väärika tasu. Seega kui sinust saab oma ala tippinsener, ei ole sinu töötasu piiratud.

OSKA uuringu raames analüüsisid eksperdid Eesti majanduse arenguks vajaminevat tööjõu- ja oskuste vajadust lähema kümne aasta jooksul. Peamised tulemused energeetika valdkonna kohta: kiiresti arenev, innovaatiline ja ühiskonna toimimiseks oluline valdkond; palk võrreldes Eesti keskmise palgaga 1,3–1,5 korda suurem; head karjäärivõimalused.

Kes võiksid olla sinu tööandjateks pärast energiatehnoloogia õppe läbimist? Valik on väga lai, kuid tuntumateks näideteks on suured (rahvusvahelised) kontsernid: Adven, Fortum, VKG, Utilitas. Näiteks Utilitase kontserni müügi ajal 2018. aastal said kõik firma töötajad viljaka ja tubli töö eest preemiaks 30 000 eurot (eelmise omaniku poolt). Tuleb mainida, et Utilitases töötas siis 263 inimest ja ükski töötaja (alates lukksepast kuni direktorini) ei jäänud preemiast ilma. Tööd võid leida ka väiksemates ettevõtetes, näiteks insener-projekteerimise firmas HeatConsult, mis võimaldab luua energeetilisi lahendusi üle maailma. Näiteks võid projekteerida kaugküttetrasse Argentinasse ja Tšiilisse või otsida lahendusi kaugjahutusvõrgu torustike paigaldamiseks uue metrooliini arendamisel Hamburgis!

Keskkonna-, energia- ja keemiatehnoloogias toimuvad kiired ja olulised muutused. Ühelt poolt on need seotud loodusressursside kahanemise ja keskkonnaprobleemide süvenemisega, teisalt keskkonnateadlikkuse kasvuga. Kui soovid tulevikus neid muutusi positiivselt suunata ning olla tööturul nõutud spetsialist, siis TalTechi energiatehnoloogia instituudi bakalaureuseõppekava „Keskkonna-, energia- ja keemiatehnoloogia“ annab sulle selleks tugeva lähtepunkti. Kui soovid saada vajalikud alus- ja inseneriteadmised nii elektrijaamade, soojusvarustussüsteemide kui ka energiat kasutavate seadmete töö kohta, siis on energiatehnoloogia instituudi „Energiatehnoloogia ja soojusenergeetika“ magistriõppekava loodud just sinule. Vaata lähemalt: teejuht.taltech.ee

Vastuvõtt Tallinna Tehnikaülikooli juba käib! Avaldusi saab esitada 6. juuli keskpäevani.

Jaga
Kommentaarid