Ettevõte kaasas 1,5 miljonit eurot Eesti täisautomaatse putukate kasvatus- ja tootmistehnoloogia arendamiseks.

BugBoxi strateegiliseks investoriks sai Priit Piilmann, kelle sõnul on ta Eesti iduettevõtete käekäiku pikalt jälginud ja nendesse investeerimist kaalunud. Tema kutsumus on tööstuslik innovatsioon ja ta näeb BugBoxi arendatavas tehnoloogias läbimurdvat innovatsiooni, mis lahendab maailmas üha kriitilisemaks muutuvat väljakutset - kasvava inimkonna toitmine.

Priit Piilmanni sõnul on valdkond, mis tegeleb toidu tänasest energia- ja keskkonnasäästlikumalt tootmisega, õige. Maailma rahvastik kasvab ja on väga tõenäoline, et traditsiooniline põllumajandus ei suuda enam tagada kõigile taskukohase hinnaga toitaineid. Putukatest proteiini ja toitainete tootmine on üks võimalus selle väljakutsega tegelemiseks. "Usun, et minu kogemus suurtööstuse ehitamisel on väärtuslik ka putukatööstuse arendamisel ja seetõttu otsustasin BugBoxi investeerida," põhjendas Piilmann oma otsust.

BugBoxi asutaja ja juhi Erlend Sild sõnul on üks putukatööstuse arengu pidureid suur manuaalse töö osakaal ja puudulik standardiseeritus. "Seetõttu on putukapõhised toorained veel suhteliselt kallid ning just automatiseerimine võib kaasa aidata selle valdkonna plahvatuslikule kasvule," ütles Sild.

BugBox on arendanud välja tööstusliku prototüübi, mis on pea 200 korda produktiivsem ja üle kümne korra odavam kui konkureerivad meetodid. BugBoxi kaasatud investeeringud võimaldavad alustada proteiinipulbri täisautomaatse tootmisega ning innovatiivne lahendus võib saada globaalseks läbimurdeks, et toita üha suuremat hulka inimesi ja säästa loodust.

Putukatööstusele ennustatakse kiiret kasvu, sest planeedi elanike arv kasvab, keskkonnasurve tugevneb ja üha intensiivsemalt otsitakse alternatiivseid lahendusi traditsioonilisele lihale. Kuna taimepõhiste lihalaadsete toodete tarbimine saab samuti hoogu juurde, nähakse proteiinide allikana just putukatööstust, mis on kümneid kordi keskkonnasõbralikum kui tavapärane lihatööstus. 8 miljardit dollarit ennustatakse putukatööstuse väärtuseks aastaks 2030.

BugBoxi tehnoloogiaarenduse projekti toetatakse lisaks veel Islandi, Liechtensteini ja Norra ühisrahastuse EEA ja Norra grandist, mille koostöö eesmärk on muuta Euroopa rohelisemaks. Norra ettevõte Prediktor Instruments arendab BugBoxi jaoks infrapunasensorid, et mõõta nii putukate sööda-, kui ka saadava proteiinipulbri koostist ja kvaliteeti. Tootmisprotsesside automatiseerimisele keskendunud Eesti ettevõte Flowit töötab välja tehnoloogiat juhtiva tarkvara. BugBox on asutatud 2015 aastal. Ettevõtte strateegiline plaan on laieneda välisturgudele järgmise kahe aasta jooksul. Ettevõte on Eesti Putukatööstuse Liidu liige ning üks eestvedajaid.