Avaldame pöördumise täismahus:

Veebruaris andis Sotsiaalministeeriumi asekantser Maris Jesse kaubandusettevõtetele edasi rahustava sõnumi - toidupoodide müüjad on eesliinitöötajad ja nendega on eelisvaktsineerimise kavas selgelt ka arvestatud. See sõnum oli kergendus rohkem kui ligi 20 000 inimesele, kes hoiavad käigus Eesti suuri ja väiksemaid toidupoode ning puutuvad iga päev kokku sadade ja tuhandete inimestega. Ootasime lootusrikkalt aprilli, et olla valmis, kui jõuab kätte järjekord grupile nr 5, kuhu toidupoodide müüjad koos toidutootjatega arvati. Kokkuleppel ministeeriumitega asusime kohe tööle ja tegime kõik ettevalmistused: kaardistatud on vaktsineerimisest huvitatud töötajad, koostatud vastavalt ministeeriumi juhistele nimekirjad. Grupi nr 5 vaktsineerimine pidi algama alates aprillist.

Aprillist on kohe saamas mai. Tänaseks ei ole meiega jagatud mingit täiendavat infot ei vaktsineerimiskava ega vaktsineerimiskorralduse kohta. Rääkimata sellest, et vaktsineerimisega oleks algust tehtud. Kahjuks ei tea me isegi seda, kuhu ja kellele vaktsineerimist soovivate töötajate nimekirjad peaksime esitama. Piinlik on samuti sellepärast, et ei oska midagi vastata ka segaduses töötajate küsimustele, kes oma vaktsineerimist ootavad.

On arusaadav, et vaktsiinitarnete heitlikkuse tõttu on keeruline vastata küsimusele millal? Kuid kui vaktsineerimine käib ka päriselt konkreetse plaani järgi, siis peab olema suhteliselt lihtne vastata küsimusele - mitme doosi pärast jõuab järjekord kaubanduse eesliini töötajateni?

Toidupoodide töötajad on aasta aega olnud eesliinil ja tänu nende pingutusele oleme me suutnud tagada kogu Eesti toiduga varustatuse. Lähtuvalt Sotsiaalministeeriumi poolt veebruaris antud infost, oleme meie andnud lubadused oma töötajatele. Täna vaatavad eesliini töötajad meile otsa ja ootavad õigustatult vastuseid. Meie vaatame nüüd otsa Sotsiaalministeeriumile ja Valitsusele ja küsime oma töötajate nimel: kuidas ja millal jaekaubanduse eesliini töötajad vaktsineeritakse?

Alla kirjutanud:

COOP Keskühistu juhatuse esimees, Alo Ivask

Selver tegevjuht, Kristi Lomp

Maxima tegevjuht, Edvinas Volkas

Rimi tegevjuht, Vaido Padumäe

Prisma Peremarketi juhatuse liige, Tõnis Tomingas

Circle K tegevjuht, Kai Realo