Kui enne viimast aastat oli näiteks lipiidide tootmine farmaatsiatööstuse nišivaldkond, millega tegelesid üksikud ettevõtted ja mida oli vaja vaid väikestes kogustes uurimistööks ning kitsaks meditsiiniliseks kasutuseks, siis täna vajab neid kogu maailm mRNA vaktsiinide tarbeks suurtes kogustes ja kohe.

Nii leidis vaid 30 töötajaga Acuitas Therapeutics Kanadas Vancouveris end ühtäkki maailma päästmise eesliinilt. Käputäis teadlasi asutas 2009. aastal selle ettevõtte just lipiididega tegelemiseks pärast seda, kui nad eelmisest ettevõttest välja tõrjuti. Selline teadmine on praegu kõrges hinnas.

Acuitase litsentsi alusel toodavad Pfizeri/BioNTechi vaktsiini tarbeks selliseid lipiide USA-s Alabamas asuv ettevõte Avanti Polar Lipids ja nende emaettevõte Suurbritannias asuv Croda. Peagi hakkab lisa tulema saksa ettevõtetest Merck KGaA ja Evonik. Samamoodi hakkab Acuitase tehnoloogiat kasutama oma vaktsiinis Saksa firma Curevac.

Teine mRNA vaktsiini tootja Moderna on arendanud välja oma lipiidide tootmise tehnoloogia ja loob oma tootmisvõimekust. Praegu toodab nende jaoks lipiide firma CordenPharma, kes on oma lipiidide tootmist suurendanud 50 korda.

Need ei ole muidugi ainsad ettevõtted, kes oskavad selliseid erilisi lipiide toota, aga selge on see, et neid on väga vähe ja veel väiksem hulk ettevõtteid suudab enda tootmismahtusid väga kiiresti kasvatada.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.