Selle aasta kevad tõi eestlaste arvele kaks uut ükssarvikut. Märtsis tõusis ükssarvikute sekka Londonis baseeruv kommertssõidukite kindlustamisega tegelev iduettevõte Zego, mille kaasasutaja on eestlane Sten Saar. Zego kaasas 150 miljoni dollari suuruse investeeringu ning ettevõtte väärtus tõusis 1,1 miljardi dollarini. Ameerika Ühendriikides isikutuvastuslahendusi pakkuv ID.me jõudis ükssarviku staatusesse aprillis ning eestlane Tanel Suurhans on üks kolmest iduettevõtte asutajast.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul on eestlaste arvel täna seitse ükssarvikut, millest viis on registreeritud ja tegutsevad täna Eestis. “Kuigi Zego ja ID.me peakontorid ega arenduskeskused ei asu Eestis, on nende asutajate seas eestlased, kes on kasvanud meie kohalikust ökosüsteemist. Eesti väikest rahvaarvu silmas pidades on see oluline märk, et meie asutajad on globaalselt edukad ning nad mõjutavad meie startup-maastikku, aidates kaasa nii uute investeerimishuviliste tekkele kui Eesti positiivsele mainele,” selgitas Peeterson.

Startup Estonia ei ole varasemalt Eestis mitteregistreeritud ettevõtteid kohalikeks ükssarvikuteks pidanud. “Samas kogukonnas peetakse ka Eestis mitteregistreeritud, kuid eestlaste poolt asutatud iduettevõtteid meie omadeks ning ka paljud teised riigid lähtuvad samast põhimõttest. Leppisime turuosalistega kokku ühtses Eesti ükssarviku definitsioonis, kuna see annab positiivse kuvandi riigile ning aitab tunnustada edukaid asutajaid,” lisas Peeterson.

Bolti kaasasutaja ja Asutajate Seltsi president Martin Villig sõnas, et Eesti seitse ükssarvikut näitavad idusektori kiiret arengut ja on tunnustuseks nii ettevõtjatele, töötajatele, Eesti majandusruumi kujundanud poliitikutele kui ka riski võtnud investoritele. “Ükssarvik on sümboolne teetähis tehnoloogiaettevõtte arendamise käänulisel teekonnal. Võin oma kogemusest öelda, et see teekond on väljakutseid pakkuv, kuid positiivsed näited inspireerivad järjest uusi ettevõtjaid mõtlema globaalselt ning võtma ette oluliste probleemide lahendamist. Jõudu meile kõigile Eesti suuremaks ehitamisel, nii majanduslikus kui ka positiivse kuvandi mõttes!,” ütles Villig.

Ükssarvikuks peetakse iduettevõtet, mille väärtus ületab investorite silmis miljard dollarit. Eesti ükssarvik võib, aga ei pea olema registreeritud Eestis, kuid selle märkimisväärne osa arendus- ja uurimistegevusest peaks toimuma Eestis või vähemalt üks ettevõtte asutaja peab olema eestlane.

Peeterson rõhutas, et iduettevõtete väärtust ei saa siiski hinnata ainult selle rahalise väärtuse põhjal. “Iduettevõtted arendavad uusi talente, ideid ja innovatsiooni ning omakorda ka uusi ettevõtteid. Kahtlemata saavad startup-mõtteviisist kasu ka traditsioonilised ettevõtted,” lisas ta.

Näiteks Skype'ist välja kasvanud inimesed on pannud aluse kahele teisele Eesti ükssarvikule Wise'le ja Boltile. Skype'i eduloo järel on kümne aastaga loodud vähemalt 50 uut globaalset iduettevõtet, mis on asutatud Skype taustaga inimeste poolt. Pipedrive'i töötajad on loonud uusi globaalseid innovaatilisi iduettevõtteid, investeerinud alustavatesse ettevõtetesse ning panustavad startup-kogukonda.

Startup Estonia andmebaasi andmetel tegutseb täna Eestis 1126 iduettevõtet. Idufirmade koondkäive kasvas 2020. aastal 43% rekordilise 782 miljoni euroni võrreldes 2019. aastaga. 2020. aastal kasvas töötajate arv Eesti iduettevõtetes 4%, möödunud aasta lõpu seisuga töötas Eesti iduettevõtetes kokku 6072 inimest. Tööjõumakse tasuti 2020. aastal kokku 97 miljonit eurot ehk 24% enam võrreldes aasta varasemaga.

Eesti ükssarvikud täna on:

1. Skype.com asutatud 2003. aastal, sai ükssarvikuks 2005. aastal

2. Playtech.com asutatud 1999, sai ükssarvikuks 2007. aastal

3. Wise.com asutatud 2010, sai ükssarvikuks 2015. aastal

4. Bolt asutatud 2013, sai ükssarvikuks 2018. aastal

5. Pipedrive.com asutatud 2010, sai ükssarvikuks 2020. aastal

6. Zego.com asutatud 2016, sai ükssarvikuks 2021. aastal

7. ID.me asutatud 2010, sai ükssarvikuks 2021. aastal