Euroopa Komisjon tõstatas kohtukaasuse küsimuse esmaspäevasel kohtumisel Euroopa Liidu liikmesriikide suursaadikutega. Suurem osa saadikutest kinnitas, et nad toetavad farmaatsiagigandi kohtusse kaebamist. AstraZenecale heidetakse ette, et ettevõte on lubatud dooside tarnimises täielikult läbi kukkunud.

Üks diplomaat täpsustas Politicole, et kohtukaasuse eesmärgiks oleks teha AstraZenecale lepingus lubatud koguste tarnimine kohustuslikuks.

Mitu diplomaati rääkisid ka, et selle nädala lõpuks peavad Euroopa Liidu liikmesriigid kirjutama alla dokumendile, mis võimaldas AstraZeneca vastu kohtuprotsessi alustada.

AstraZeneca on Euroopa Liidule pinnuks silmis olnud juba alates jaanuarist, mil nad teatasid, et ei suuda lepingus kirjas olevat kogust doose tarnida. Esimese kvartali lõpuks oli Briti ravimigigant Euroopa Liitu lubatud 100 miljoni doosi asemel saatnud vaid 30 miljonit. AstraZeneca tarneraskused on märkimisväärselt aeglustanud mitme Euroopa Liidu liikmesriigi vaktsineerimisprogrammi. Eriti valusalt on pihta saanud suured panused just AstraZenecale pannud Läti ning Bulgaaria.

Kusjuures ei ole näha, et tarneraskused lähiajal lahenduse leiaksid. Kui AstraZeneca on lubanud teise kvartali lõpuks tarnida 300 miljonit doosi, siis päriselt jääb uuemate arvutuste kohaselt saabuvate dooside arv vaid 70 miljoni ringi.

Tuleval nädalal tarnib AstraZeneca Eestisse vaid 5% esialgu lubatud doosidest.