„Alustada tasub võimalikult noorelt, sest siis on suurem kasu liitintressist ja võimalus lubada teha rohkem vigu," rääkis ta.

Investeerimiseks raha tekkimiseks on vaja säästa. See tähendab, et vähemalt väike osa igakuisest teenistusest tuleks kulutamise asemel säästa. Tekkinud sääste on võimalik investeerida. Aja jooksul muudavad investeeringud liitintressi mõjul üha jõukamaks.

Sissetuleku alusel ei saa määrata rikkust.

„Ka suurt palka teeniv inimene võib olla vaene, kui elatakse üle võimete," märkis ta. „Rikkus oleneb säästmismäärast."

Vaesed kulutavad kogu sissetuleku ning neil ei teki varasid. Keskklassil tekivad varad nagu hoiused ja pensionifondid, sest nad kulutavad sissetulekust vähem. Rikkad loovad rohkem varasid ja hoiavad kulutusi kontrolli all.

„Oma sissetulekust peab säästma," lausus ta. „Summa suurus ei ole tähtis. Tähtis on mõtteviisi ja elustiili muutus."

Investeerimisega on seotud palju eksiarvamusi. Arvatakse, et pole piisavalt raha. LHVs saab hakata kasvukontol investeerima regulaarselt alates ühest eurost kuus.

„10, 20 või 30 eurot kuus on juba väga hea summa," rääkis ta.

Investeerimist peetakse keeruliseks. Aktiivne investeerimine eeldab rohkem aega, rohkem rahalist ressursse ja kogemust. Passiivse investeerimise puhul on vaja loogilist mõtlemist.

Inimesed kardavad raha kaotada. Investeerides nagu ka elus tuleb ette ootamatuseid, kuid riske saab vähendada.

Kardetakse teha esimest sammu. Mida varem see samm teha, seda parem.

Kui inimene hakkab 25-aastaselt investeerima ja teeb seda 65-aastaseks saamiseni, on ta paremas seisus kui iga kuu topelt summa investeerija, kes alustab 35-aastaselt ja investeerib 40 aasta asemele 30 aastat.

25-aastaselt alustajal tekib iga kuu sada eurot investeerides kaheksa protsendise tootluse juures 40 aastaga 336 937 eurot. 35-aastaselt alustajal iga kuu 200 euro investeerijal tekib samaks ajaks 296 030 eurot.

„Kuid ka 40-aastased ei tohiks lasta end sellest heidutada, kuid siis võiks strateegia valik olla natuke konservatiivsem kui 25-aastaselt alustades," lausus ta.

Majanduslangust ja kriisi ei saa vältida. Pikaajalise regulaarse investeerimise korral ei oma see aja jooksul tähtsust.

„Selle pildi nimi võiks olla koerad hauguvad, aga karavan läheb edasi," märkis ta. „Regulaarset investeerimist võib alustada mistahes turufaasis."

Inimesed keskenduvad liigselt tootlusele, mida ei saa kontrollida. Harva keskendutakse riskile, kuludele, ajale ja enda käitumisele, mida me saame kontrollida.

Miks alustada investeerimist väikeste summadega?
• Väikeste summadega investeerides tekib huvi summasid kasvatada.

• Enesedistsipliini kasvatamine. Edukas investeerimine on sama põnev kui muru kasvamise jälgimine.

• Aeg ja liitintress töötavad investori kasuks. Varem alustades on ka tulemus parem. Keegi ei suuda turgu täpselt ajastada.

• Eksimine on inimlik, kuid väikese raha korral on väikesed vead, suure raha korral suured vead.

• Säästetud raha ostujõud väheneb, selle kaitseks on investeerimine.