Türgi meedia andmetel on Thodexi asutaja Faruk Fatih Ozer koos klientide kahe miljardi dollariga pagenud Albaaniasse. Uudisteagentuur Demirorer avaldas pildi, kus on näha Ozerit lahkumas Istanbuli lennujaamast.

Türgi riikliku uudisteagentuuri Anadolu Agency andmetel on Türgi võimud välja andnud Ozeri rahvusvahelise kinnipidamisorderi, kirjutab CNBC.

Tuhanded investorid kardavad, et nende raha on varastatud. Kliente esindav advokaat ütles, et Thodexil on 400 000 klienti, kellest 390 000 on aktiivsed. Ozer märkis, et olukord puudutab ainult 30 000 aktiivset kasutajat ning kahe miljardi dollari kaotamise jutud on alusetud.

Tuhanded Thodexi kasutajad esitasid ettevõtte vastu kaebuse, kuna investorid ei pääse oma kontodele ligi ja kardavad, et seal pole enam varasid. Osad türklased on kasutanud oma säästude kaitseks kõrge inflatsiooni ja Türgi liiri kukkumise vastu krüptorahasid.

Bloombergi andmetel pakkus Thodex märtsis uute klientide peibutamiseks miljoneid dogecoine. Platvormi andmetel on nad jaganud paljudele klientidele neli miljonit dogecoini. Paljud kliendid märkisid, et nad pole meemimünte saanud.

Mitmed riigid on hakanud piirama krüptorahandust, püüdes seda saada regulaatorite järelevalve alla.

2019. aastal hävis juhatuse esimehe surma järel järel Kanada krüptorahaplatvorm QuadrigaCX. Miljonite dollarite väärtuses digivarasid jäid digirahakotti kinni.

Türgi keskpank piiras hiljuti krüptoraha kasutamist kaupade ja teenuste ostmisel. Türgi president Recap Tayyup Erdogan kutsus üles krüptomajandust kiiresti reguleerima, kuna krüptoturgudel võivad tekkida püramiidskeemid.

Briti finantsteenuste järelevalve teostaja hoiatas jaanuaris krüptoinvestoreid, et nad peaksid valmistuma kogu raha kaotamiseks seoses väga kõrge riskiga.

Bitcoin ja teised krüptorahad on detsentraliseeritud, mistõttu neid saab kontrollida vaid arvutite võrgustik. Kogu bitcoini algne idee oli selline, et inimesed on iseenda pankurid ja raha saab hoida väljaspool traditsioonilist rahandussüsteemi.

Krüptorahandust jäävad mõjutama suured hinnakõikumised ja suurte riskide vähendamiseks võimalik tegevuse regulatsioon. USA krüptorahaplatvormi Krakeni juht Jesse Powel ütles aprillis CNBCile, et tema arvates võib tulla mõnede krüptorahade likvideerimine.