Nii USA presidendi Joe Bideni administratsioon kui ka osariikide võimud püüavad miljonäridelt ja miljardäridelt rohkem maksuraha kätte saada. Kapitalituludest elatuvatele investoritele võib tulla kehv üllatus. Nad on harjunud dividendidelt ja finantsvarade hinnatõusult maksma maksimaalselt 23,8 protsenti tulumaksu. Seda maksumäära on võimalik alandada mitmesuguste maksusoodustuste ja USA maksuseaduses peituvate raamatupidamistrikkide võimalustega.

Neljapäeval teatas president Biden, et tema ja Kongressi demokraadid tahavad tõsta rikaste ameeriklaste kapitalilt saadava maksimaalse tulumaksumäära 43,4 protsendini. See puudutab vähemalt miljoni dollari teenijaid.

„Kindlasti me ei hakka rikkuma maksuseaduseid, kuid me hakkame makse vältima ja nii palju kui võimalik edasi lükkama," ütles rikkaid inimesi nõusrava Wealthspire Advisorsi tegevdirektor Bill Schwartz. „Me alles hakkame muutustega tutvuma. Andke meile aasta või kaks ja me leiame võimalusi makse vältida."

USA maksupoliitikas toimub suur muutus

Bideni plaan signaliseerib suurt muutust USA maksupoliitikas. Mitmed presidendid ja Kongressi koosseisud on olnud investoritele sõbralikud. Kui just kapitali ja dividendide maksustamist pole vähendatud, on pakutud võimalusi soodustatud arenduspiirkondadesse investeeringutele maksusoodustusi.

Lähtuti põhimõttest, et madalamad maksumäärad soodustavad investeeringuid ja need omakorda aitavad majandusel kasvada. Kuid uus ökonomistide põlvkond kahtleb selles väites, kirjutab Bloomberg.

Maksukärped pole juba vähemalt paar aastakümmet aidanud majanduskasvule kaasa, pigem on sellega kaasnenud sissetulekute ja rikkuse ebavõrdsuse kasv.

Kui Bideni maksuplaani saadab edu, siis Wall Street ja valdavalt kapitalikasvult teenivad investorid peaksid harjuma mõttega, et neid maksustatakse sarnaselt advokaatide, arstide, meelelahutustähtede ja investeerimispankuritega kõrge maksukoormusega osariikides. Seal on tulumaksumäär 50 protsendist kõrgemal.

„Ega siin pole midagi üllatavat," ütles Bernstein varahalduse analüüsidirektor Tara Thompson Popernik. „Me oleme klientidele rääkinud juba mõnda aega, et tõenäoliselt tuleb selline maksumuudatus."

Schwartzi soovitab hoida tulud madalamal miljonist dollarist.

Maksude vähendamiseks on mitmeid võimalusi

Investorid saavad tulumaksu vähendada varasid kauem hoides, sest sedasi ei pruugi sattuda kõrgelt maksustatute sekka.

Investorid saavad vähendada investeerimismakse läbi elukindlustustoodete, kuid vaid seni, kuni demokraadid ei lähe selliste strateegiate kallale.

Teine võimalus investoritele ja äride omanikele on müüa varad kohe või vähemalt enne aastavahetust, eeldades, et maksutõusu ei kohandata tagasiulatuvalt. Nõustajad arutavad klientidega enne aastalõppu kunstiteoste ja pereäride müüki nagu ka tõusnud aktsiate realiseerimist.

„Kui peate müüma, siis ehk tasub seda kohe teha," ütles Popernik. „Ohuks on see, et kõigil võib tekkida neljandas kvartalis müügisoov."

Neljapäeval kukkusid Bideni maksuplaani peale nii aktsiate kui krüptorahade hinnad.

„Mina soovitan klientidel talitseda oma börside kukkumise hirme," ütles Johnson Financial Groupi finantsplaneerimise direktor Bob Schneider. „Ta märkis, et ajalooliselt on sageli maksude tõustes finantsturud hoopis tõusnud. Juba reedel tõusid USA aktsiad tugevate majandusnäitajate toel.

Ja mida peaksid investorid vabaneva rahaga tegema? Majandus paraneb pandeemiast ning paljud investorid soovivad aktsiaid.

„Võlaintressid on väga madalad, seega pole investoritel palju võimalusi," lausus Schneider. „Inimesed võivad võtta kiiresti kasumit ja tõenäoliselt hakkavad nad tulevikus ikkagi aktsiaid ostma."