Ettevõtted püüavad kätte saada võimalikult palju protsessoreid, rääkisid Aasia tootjad FT-le.

Protsessoripuudus ähvardab elektroonikabuumi, sest koroonakriis avaldas tootmiskatkestuste näol mõju suurtele tehastele.

Puudust süvendasid Hiina vastu kehtestatud sanktsioonid, mille tõttu on ettevõtetel raskem kätte saada protsessorite tootmiseks vajalike komponente.

Pitsitust tunneb Lõuna-Korea Samsung Electronics, kes vähendas nutitelefonide jaoks vajalike protsessorite tarneid. Kaks ettevõttele tarnijat teatasid, et pooljuhtide pakkumises ja nõudluses on tõsine tasakaalustamatus.

„Protsessorite, ekraanidriverite ja kaamerasensorite osas valitseb puudus," teatas suur tarnija. „Seetõttu vähenevad tellimused Samsungilt."

Samsungi mobiiltelefoniäri juht Koh Dong-jin hoiatas, et protsessoripuuduse tõttu võivad teises kvartalis tekkida tarneprobleemid. Märtsis lausus ta, et ettevõte võib lükata oma hinnalise nutitelefoni turule toomise tulevasse aastasse. Samsung on ka ise suur kiibitootja.

Kodumasinate tootja LG teatas, et neil pole veel tootmises protsessoripuuduse tõttu probleeme tekkinud. Samas on see oht õhus.

Väike Lõuna-Korea teleritootja teatas, et neil on kõrget hinda maksmata üha raskem saada võtmetähtsusega komponente.

„Me peame materjalikulude tõusu tõttu kergitama hindasid," teatas ettevõte.

Tootjatele vähest tulu toovad protsessorid täidavad lihtsaid ülesandeid nagu näiteks kaaluvad pesumasinasse pandud rõivaste kaalu või annavad märku rösteris küpsenud leivast.

Olukorda muudab hullemaks Hiina ettevõtete agressiivne varude loomine enne Washingtoni täiendavaid 5G ambitsioone mõjutada ähvardavaid sanktsioone.

Taiwani giganttootja TSMC teatas, et kuigi nad töötavad enam kui täisvõimsusel, peaks protsessoripuudus kestma vähemalt 2022. aastasse. Ettevõte investeerib kolme aasta jooksul sada miljardit dollarit tootmisvõimsuste suurendamisse.

Analüütikud arvavad, et puudus võib kaduda kiiresti. Pandeemia kadudes kahanevad ka elektroonikaostud.

„Eks investorid avastavad siis kui palju on pärisnõudlust ja kui suur on fantoomnõudlus," ütles Bernsteini protsessorianalüütik Stacy Ragson.