Kaupmeeste liit tervitab valitsuse otsust avada alates 3. maist kauplused ning kinnitab, et kaupmehed pingutavad jätkuvalt koroonaviiruse leviku tõkestamise nimel.

„Kaupmeeste liidu liikmed on omavahel kokku leppinud eneseregulatsiooni meetmed, millega kutsume liituma ka kõiki teisi kaubandusettevõtteid," ütles liidu tegevjuht Nele Peil. „Tunnetame väga hästi oma vastutust ja rolli ühiskonna jätkuva avamise nimel ning soovime kaitsta nii oma töötajaid kui ka kliente. Palume ka klientidelt mõistmist, vastutustundlikku käitumist ning reeglitest kinni pidamist," lisab ta.

Kaupmehed on kokku leppinud järgmistes eneseregulatsiooni meetmetes:

  • Kaubanduskeskuste ja kaupluste sisekorraeeskirjadesse lisatakse nõuded, et töötajad ja külastajad peavad kandma maski. Tehakse kõik endast olenev, et töötajad ja külastajad täidaksid seda nõuet.
  • Kaubanduskeskused võivad teha maski kandmise kontrolli keskusesse sisenemisel, üldaladel või teenindussaalides või kokku leppida rentnikega, et maski kandmise vajadusele juhivad tähelepanu nende poed.
  • Kaubanduse üldkasutatavad pindadel istumis- ja mängualad on jätkuvalt suletud, samuti avalik Wi-Fi välja lülitatud. Jälgitakse, et kaubanduskeskustes ja kauplustes ei toimuks ajaveetmist. Seejuures jääb kaubanduskeskusele õigus jätta alles pingid, kus korraks jalga puhata või kotti toetada.
  • Üldkasutatavatel pindadel on aktiivmüük ja kauplustes toimuv degusteerimine keelatud.
  • Jätkuvalt jäetakse ära paaripäevased agressiivsed allahindluskampaaniad ja muud turundustegevused, mis kutsuksid inimesi lühikeses ajaperioodis poodlema (ei puuduta tavapäraseid toodete hinnaalandusi).

Eneseregulatsiooni tingimused kehtivad mai lõpuni.

Kaubandusvaldkonnas töötab enam 72 000 inimest ehk iga üheksas töötav inimene Eestis.