"Jah, komisjon alustas möödunud reedel ettevõtte AstraZeneca vastu juriidilist protsessi. Põhjuseks on eelostulepingu tingimuste rikkumine," teatas täna Euroopa Komisjoni pressiesindaja Stefan De Keersmaeker.

"AstraZeneca ei ole austanud lepingutingimusi ning antud ettevõte ei ole suutnud tagada kokkulepitud koguste õigeaegset tarnet," seletas De Keersmaeker. "Meile on oluline Euroopa Liidu kodanike jaoks piisava koguse vaktsiinidooside kiire tarne. AstraZeneca oli seda lepingus lubanud."

Euroopa Liidu tervishoiuvolinik Stella Kyriakides teatas samuti Twitteris, et Euroopa Komisjoni prioriteet on tagada Euroopa Liidu kodanike tervise kaitseks vaktsiinide kiire tarne ning just seetõttu on kõik liikmesriigid otsustanud Rootsi-Suurbritannia vaktsiinitootja ühiselt kohtusse kaevata. "Iga vaktsiinidoos loeb. Kõik vaktsiinid säästavad elusid," kirjutas Kyriakides.

AstraZeneca ja Euroopa Liidu vahel sõlmitud lepingu alusel oleks EL pidanud juuni lõpuks saama 300 miljonit vaktsiinidoosi, kuid märtsi lõpuks oli neist tarnitud vaid 30 miljonit. Enne juuni lõppu on veel oodata hinnanguliselt 70 miljonit vaktsiinidoosi. Seega tarnib AstraZeneca vaid kolmandiku lubatud vaktsiinidest.

Politico teatel ei olnud kõik liikmesriigid esialgu kohtuprotsessi poolt, sest kartsid AstraZeneca maine veelgi rängemat kahjustamist, mis võib kodanike vaktsineerimist senisest enam raskendada. Siiski otsustasid lõpuks kõik liikmesriigid, et taoline risk on seda väärt - tarnimata jäänud vaktsiinide kogus on lihtsalt liiga suur.