Kolme mere algatuse investeerimisfondi toel saavad ettevõtjad kasvatada eksporti ja oma äri Ida- ja Kesk-Euroopa riikides. Oma esimese investeeringu tegi Kolme mere algatuse investeerimisfond Poola omandades transpordiettevõtte Cargounit ning teise investeeringu Eestisse.

Tasuta virtuaalseminaril tutvustatakse Kolme mere algatuse investeerimisfondi tööpõhimõtteid ning avatakse Eesti näitel, kuidas edukalt raha taotleda. Lisaks heidetakse pilk Läti ja Leedu transpordi ning energiasektori arengutele ning ettekanded lõpetab Eesti vabariigi presidendi Kersti Kaljulaidi modereeritav paneeldiskussioon avaliku ja erasektori raha kombineerimisest taristuinvesteeringutes, milles osalevad Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipanga (EBRD) asepresident Pierre Heilbronn, Põhjamaade investeerimispanga president André Küüsvek, Euroopa Investeerimispanga Läänemere ja Põhja-Euroopa operatsioonide juht Sandrine Croset ning Poola Riikliku Arengupanga president ja Kolme mere investeerimisfondi nõukogu juht Beata Daszyńska-Muzyczka.

Esimese Eestisse tulnud investeeringuga panustatakse Baltikumi suurima, turvalisima ja moodsaima andmekeskuse loomisesse Tallinna külje alla. Andmekeskust arendab Eesti ettevõte Greenergy Data Centers, mis plaanib Eestist alustades rajada energiatõhusate ja rohelahendustega andmekeskuste võrgu üle Ida- ja Kesk-Euroopa.

Greenergy Data Centersi asutaja ning juhi Üllar Jaaksoo sõnul tasub ettevõtjal oma ärivisiooni ellu viimiseks valida võimalusel kohe piisava suurusega, sama sihtturuga ning sarnaste eesmärkide ja väärtusruumiga investor. „Kolme mere algatuse investeerimisfondi ja selle investeerimisnõustaja Amber Infrastructure tugevusteks on põhjalikud teadmised transpordi-, energia- ja digisektorist ning asjatundlik Kesk- ja Ida-Euroopa äripiirkonna mõistmine. Lisaks finantsvahenditele saab fondist argumenteeritud tagasisidet äriplaanile ning oskusteavet plaanide teostamisel,“ kirjeldas Jaaksoo tõhusat koostööd.

Kolme mere algatuse investeerimisfond on kasvanud välja Kolme mere algatusest, 12 Kesk- ja Ida-Euroopa riigi koostööplatvormist, mis edendab energia-, transpordi- ja digisektorite taristu arendamist. Fond on algatuse üks olulisem praktiline väljund, kuhu on tänaseks investeerinud 9 riiki (sh ka Eesti) ning ka esimene erainvestor. Fondi maht on hetkel hinnanguliselt ligi 1,2 miljardit eurot ning sellel on potentsiaali kasvada kuni 5 miljardini.