Martin Ranna ning Kaspar ja Kristjan Korjuse loodud idufirma Pactum on täna avalikustatud 11 miljoni eurose investeeringuga kaasanud kahe tegutsemisaastaga kokku 15 miljonit eurot. Investeerimisringi juhtis riskikapitalifirma Atomico, mis kuulub Skype'i ühele asutajale ja selle müügist rikastunud rootslasele Niklas Zennströmile. Pactumi nõukoguga liitub Atomico partner Ben Blume.

Seekordse investeerimisringiga liitusid teiste seas ka senine investor, sakslaste juhitud investeerimisfond Project A, mis eelmisel aastal investeeris Pactumisse 2,2 miljonit eurot ja Eesti nimekad tehnoloogiaettevõtjad ja samuti "eks-skaiperid": Skype'i koos Zennströmiga asutanud Jaan Tallinn ning seal mitmeid aastaid töötanud Ott Kaukver, Taavet Hinrikus ja Sten Tamkivi.

Investeeringut kasutab Pactum oma automatiseeritud läbirääkimisplatvormi kasutuselevõtu laiendamiseks.

Pactumi eesmärk on kiirelt laiendada meeskonda, täiustada oma automatiseeritud tehnoloogiaid ja laiendada platvormi rakendamist uutele tööstusharudele.

Start-upi loojad usuvad, et kui arvutisüsteemiga tarnijalepingute sõlmimine saab hoo sisse ja muutub igapäevaseks äri osaks, saab Pactumi tehnoloogiat hõlpsasti rakendada ka muudel kasutusjuhtumitel, näiteks töölepingutes, litsentsimis- või rendilepingutes.

"Kui teised tehisintellektiga tegelevad ettevõtted keskenduvad tööjõukulude vähendamisele, siis Pactum keskendub väärtuse lisamisele. Kõik ettevõtted teevad oste, mis tähendab, et iga ettevõte saab meie automatiseeritud läbirääkimisteenuse (Negotiation as a Service) pakkumisest kasu," ütles Pactumi tegevjuht ja kaasasutaja Martin Rand. Näiteks ühes suurettevõttes vabastas Pactum automatiseerimisega käibevahendeid 1,5 miljoni dollari ulatuses kuus.

Seni on Pactum saanud nimeliselt oma kliendina välja tuua maailma suurima ettevõtte, USA jaeketi Walmarti ning nüüd on avaldatud teinegi nimi, milleks on Wesco Distribution - tegemist on börsil noteeritud ning samuti Fortune 500 nimekirja kuuluva USA energeetikafirma. Kaspar Korjus kinnitab aga, et Pactumil käib koostöö veel mitme ärimaailma tippnimega.

Kaspar ja Kristjan Korjus Pactumi kontoris

Kuivõrd varem pidi Pactum oma väiksuse tõttu valima väga hoolikalt firmasid, kus enda pakutavat teenust kõige paremini skaleerida, siis praeguse investeerimisringiga saab Pactum hakata oma teenust pakkuma kõigile. Idufirma juhid kinnitavad, et enda klientide sekka teisigi maailma juhtivaid jaekette ning tööstusettevõtteid, kes vajavad abi tuhandete lepingute ülevaatamisel ning sõlmimisel.

"Fortune 500 ettevõtete hankejuhid on meile öelnud, et läbirääkimistega lepingud on nende majandusliku tegevuse selgroog, kuid nende tarnijalepingute haldamine on praegu täis ebaefektiivsust, ebakindlust ja kasutamata väärtust," ütles Atomico partner ja värske Pactumi nõukogu liige Ben Blume.

„Pactumi asutajad tuvastasid selle mure ja on loonud ainulaadse lähenemisviisi, mis muudab läbirääkimisprotsessi tarnijasõbralikumaks ja parandab mõlema poole tulemusi. Ühendades asjatundlikkuse läbirääkimistes maailmatasemel tehisintellektiga, usume, et Pactumil on erakordselt hea positsioon välja arendada uut tüüpi automaatne lahendus, mis toob kasu nii ostjatele kui kõikvõimalikele pakkujatele," kiitis Blume.