Mullu samal ajal oli kasv 22,2 miljonit eurot. Laenukahjumite eraldisi vähendas pank 2021. aasta esimeses kvartalis poole miljoni euro ulatuses, 2020. aasta samal perioodil suurendas pank 1,3 mln euro ulatuses eraldisi.

Piirangud suurendasid sääste

SEB eraklientide pangakontodele on aasta jooksul juurde lisandunud enam kui 305 miljonit eurot, millest hinnanguliselt umbes pool on olnud täiendav sääst, mis on kuhjunud just kriisi tõttu. SEB eraklientidest on kõige enam suutnud aastaga sääste suurendada 36-50 aastased, 15,2 protsenti, ja kõige vähem noored vanuses 18-25 aastat, 6,5 protsenti. Seega on hoiuste kasv laiapõhjaline ja üle pika aja saavad sellest osa kõik vanusegrupid. Eraisikutega samaväärselt suurendasid hoiuseid ka ettevõtted ja kokku kasvasid hoiused SEBs aastaga ligi 625 miljoni euro võrra, ehk 13,2 protsenti.

Kuna tarbimisvõimalused on piiratud, siis on erakliendid avastamas investeerimist. Värskest SEB korraldatud uuringust selgub, et investeeringud puuduvad 40 protsendil elanikkonnast. Samas enamik nendest, kes hetkel ei investeeri, võiksid säästa 20-100 eurot kuus, ilma et see tavapärastele tarbimisharjumustele märgatavat mõju avaldaks.

Investeerimisega võiks alustada iga neljas

Kuigi aasta alguses on palju räägitud kinnisvarahindade ja -turu kasvust ja laenamisest, siis tegelikult on olulist läbimurret tegemas hoopis investeerimisvaldkond. Oleme esimeses kvartalis teinud pangas aktiivselt tööd lahendustega, mis teeks investeerimise klientidele lihtsamaks ja mugavamaks, kirjutas SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik.

„Arvame, et lähiajal võiks investeerimisega alustada iga neljas meie klient ja tahame olla turu kõige konkurentsivõimelisem pank alustavale, nagu ka kogenud investorile. Selleks vähendasime juba teistkordselt sellel aastal välisväärtpaberite tehingutasusid ja kaotasime oma investeerimisfondidelt tehingutasud.," märkis ta. „See võimaldab meie klientidel alustada väikeste summadega investeerimist ja seda nii tihti, kui nad seda soovivad. Lisaks on meie fondide enda jooksvad tasud varasemast ligi poole võrra madalamad senistest."

Uuendusi on tulemas ka nõustamises, teatas pank.