Arco Vara jaoks jääb esimest kvartalit iseloomustama fraas, et soovist arendusmahte kasvatada ei pea ainult unistama, kommenteeris tulemusi ettevõtte juhataja Miko-Ove Niinemäe.

Ettevõte alustas detailplaneeringu ettevalmistamist Tallinnas ligikaudu 75 000 ruutmeetril, millest 69 500 m2 asub Harku järve ääres ning 5 500 m2 Kodulahe piirkonnas.

2021. aasta kolmel esimesel kuul teenis Arco Vara kasumit Iztok Parkside, Kodulahe III etapi ja Kodukalda lõpumüükide vormistamisel. Loetelus esimese kahe puhul on kõik korterid aruande esitamise hetkeks müüdud, Kodukalda arenduses on veel saadaval 3 korterit.

Arco Vara brändi litsentsitasusid teeniti esimeses kvartalis oodatust enam, kuid üüritulu Bulgaaria Madrid BLVD hoonest saadi planeeritust ligi 9% vähem - seoses seni kestvate Covid-19 piirangutega ja lühiajalise vakantsusega poepinnal. Tänaseks on taas saavutatud 100% rentnikega täituvus, mis annab kindlust järgmiste perioodide üüritulu osas, märkis ta.

"Oleme Tallinnas tegutsedes ootamatult ajas, kus elamukinnisvara nõudlus ületab pakkumist, kuid samal ajal on pikenenud ehitusmaterjalide tarneajad ning kallinenud ehitusmaterjalide hinnad," kommenteeris ta.

Kodulahe IV ja V on eellepingutega kaetud juba ligi 75% korteritest ehk ligikaudu 9 miljonit eurot müügitulu 2022. aastaks. Kodulahe IV ja V etapi edukas ehitusprotsess võib aga kujuneda lühiajaliselt väljakutseks. Samuti võib kujuneda väljakutseks Kodulahe VI etapi ehituse alustamine õigel hetkel, kuna ehitusluba on oodata 2021. aasta juunis ja soodne protsess võimaldaks 2023. aastal 24 miljonit eurot müügitulu.

2021. aasta I kvartalis alustasime Tallinnas uute detailplaneeringute ettevalmistamisega, millest esimene asub juba Arco Vara tuntud Kodulahe piirkonnas, aadressil Soodi 6. Vastavalt kehtivale üldplaneeringule hindame arenduse brutomahuks 6 500 m2 ning ootame müügitulu 14 miljonit eurot aastal 2024.

Uutest detailplaneeringutest pikaajalisem, aadressil Paldiski mnt 124b, hõlmab ligikaudu 7 hektari suurust ala, kuhu planeeritakse arendada enam kui 450 kodu. Projekti esimese etapi oodatav ehituse algus on 2023. aastal ja kogu projekti valmimine 2027. aastal ning kogu projekti müügitulu hindab ettevõte tänasel hetkel 70 miljonile eurole.

Bulgaaria kinnisvaraturg on oluliselt rahulikum: seda mõjutavad ettevaatlikkus tervishoiu keeruliste aegade ja riiklikud valimistega seoses. Peamised ülesanded Bulgaarias on Madrid BLVD hoone edukas majandamine ja uue elamuprojekti arenduse alustamine juba käesoleval aastal.

Kokkuvõtvalt oleme 2021. aasta alguses kindlustanud Eestis olulise arendusmahu järgmiseks 5 aastaks, kuid eesmärgiks on ka Bulgaarias regulaarse ja stabiilse elamute arenduse saavutamine, lausus ta.

Arco Vara aktsia reageeris täna kella 10:45ks tulemustele 12,8 protsendise tõusuga 1,85 euroni.

Aktsiaga on tehtud 123 tehingut ja 47 054 eurone käive.