Käesoleva aasta aprillis tutvus 31-aastane mees Tinderis naisega, kes mõne nädalase suhtluse järgi soovitas enda tuttavat maaklerit, kes aitab temal ja tema tuttavatel teenida raha kauplemisplatvormidel. Soovitatud maakler lõi mehele ebaõige ettekujutuse tegelikest asjaoludest, lubades võimalust kaubelda aktsiabörsil maakleri vahendusel.

Mees tegi kaardimakseid krüptoraha vahendusfirma Binance kaudu kogusummas 10 470 eurot, kuid tegelikult rahalisi vahendeid välja võtta ei saa ning mehelt nõuti juurdemakseid erinevatel ettekäänetel.

Võimalus kauplemiseks läbi finantsanalüütiku

19. aprillil helistas 62-aastasele naisele naine, kes pakkus võimalust kaubelda aktsiaturgudel finantsanalüütiku vahendusel. Helistaja abiga registreeris kannatanu end fastrading.com kauplemisplatvormile ning teostas enda Swedbank kontolt kaardimakse summas 250 eurot ning sai paroolid kauplemisplatvormile sisenemiseks.

Kui kannatanu soovis enda raha platvormilt kätte saada, siis 22. aprillil võttis temaga ühendust kauplemisplatvormi teine analüütik, kes palus naise arvutile kaugjuurdepääsu ning vormistas tema nimele kiirlaenud summas 500 eurot. Tänu sugulase sekkumisele, kes lülitas interneti kannatanu arvutist välja, ei õnnestunud kelmidel kiirlaenud üle kanda ning see raha tagastati. Kelmusega tekitatud kahju 250 eurot.

Kelm tutvustas end panga töötajana

29. aprillil alustati menetlus juhtumis, kus 49-aastasele naisele helistati numbrilt 6151167, tutvustati end Swedbanki töötajana ja väideti, et keegi üritab varastada raha tema pangakontolt. Selle tõkestamiseks paluti sisestada kannatanul oma PIN-kood, et nad saaksid panna kaitseprogrammi. Teataja seda tegigi, kuid veidi hiljem avastas, et tema kontolt on kadunud 1300 eurot.

Pangaarve "lisakaitse"

29. aprillil alustati menetlus juhtumis, kus 55-aastasele naisele helistas numbrilt +3727843404 talle tundmatu meesterahvas, kes rääkis vene keeles. Ta esitles end pangatöötajana ja teatas, et naise arvelt on tehtud kahtlane makse ja et temaga võtab ühendust SEB panga töötaja. Hiljem helistas naisele numbrilt +3726402240 tundmatu meesterahvas, kes esitas ennast SEB panga töötajana ja teatas, et nad blokeerisid antud kahtlase tehingu, kuid pangaarvele on vaja panna lisakaitse.

Helistaja küsis naise kasutajatunnust, mille ta ka ütles. Meesterahvas ütles, et arvele on vaja siseneda läbi Smart-ID ning palus naisel sisselogimise kinnitada. Peale seda teatati, et uuendused on tulekul ning hiljem helistatakse tagasi. Peale seda kui kannatanu kontrollis pangaautomatis oma arvet, avastas, et arvelt on varastatud umbes 1500 eurot.