Talv möödus taliviljadele soosivalt ja suuri kahjustusi endaga kaasa ei toonud. Mõnes piirkonnas ilmnesid külma ja lumiseene kahjustused, tingituna märtsis sadanud lumest, kuid suures pildis on olukord siiski hea.

Teraviljakasvatajate jaoks lisab täiendavat kindlustunnet kõrge viljahind

Märtsis jõudis Euroopas nisu börsihind hetkeks 250 eurot tonni kohta, mis on kõrgeim hind alates 2013. aastast. Turgude ootus selle aasta nisu hindade osas püsib jätkuvalt kõrge.

Drastiliselt on kerkinud maailmas ka teiste kultuuride hinnad, näitena maisi ja sojaoa. Maisi hind on kahekordistunud, sojaubade hind on kasvanud 80 protsenti. Võib väita, et hinnatõusule on osaliselt kaasa aidanud Hiina, kes on asunud end jõulisemalt toiduga kindlustama, suurendades oluliselt impordi mahte. Samuti Venemaa tegevus, kes on maailmas suurim nisu eksportiv riik, kehtestades kõrgemad tariifid eksporditavale viljale.

Piimahind tõuseb visalt

Positiivseid noote on kuulda ka piimakarjakasvatajatelt, sest piimahind on hakanud vaikselt tõusma. Kui keskmiseks piimahinnaks 2020. aastal jäi 293 eurot tonn, siis käesoleva aasta veebruaris maksti Eesti tootjatele keskmiselt 299 eurot tonni eest. Samas on meie piimatootjatele makstav hind 4,8 protsenti madalam, kui eelmise aasta samal perioodil (314 eurot tonn) ning jätkuvalt üks madalamaid Euroopas.

Madalamat hinda said käesoleva aasta veebruaris vaid Läti tootjad, vastavalt 296 eurot tonn ja languseks võrreldes eelmise aastaga kujunes 3,3 protsenti. Leedu tootjatele maksti Balti riikide võrdluses kõrgeimat hinda, 319 eurot tonn ja müüdava piima hind võrreldes eelmise aastaga tõusis 2,6 protsenti. Kõige kõrgemat hinda Euroopa Liidus maksti aga Küprose farmeritele, 588 eurot tonni kohta.

Kevad ei tähenda kiiret aega ainult põllumeestele

SEB jaoks tähendab esimene kvartal samuti suurenenud töökoormust, sest siis tuleb põllumeestega kokku leppida käesoleva aasta investeeringute plaanid. Näeme, et investeerimisaktiivsus on kõrge, nii laenude kui liisingute osas. Toetame Eesti põllumajandust pakkudes väga soodsaid tingimusi liising -ja laenutoodetele.