Raamatupidamine Amazon EU SARL-i kohta, mille kaudu Amazon müüb tooteid sadadele miljonitele majapidamistele Euroopas ja Suurbritannias, näitab, et vaatamata rekordtulule oli Luksemburgi üksus 1,2 miljardi euroga kahjumis ja ei pidanud seetõttu maksu maksma, vahendab Guardian.

Tegelikult sai üksus hoopis 56 miljonit eurot maksukrediiti, mida saab kasutada tulevaste maksude maksmisest hoidumiseks, kui kasum peaks tekkima. Ettevõttel on varus 2,7 miljardi euro väärtuses ülekantud kahjumit, mida saab kasutada igasuguse tulevase kasumi pealt maksude maksmise vastu.

Amazoni Luksemburgi üksus, mis tegeleb müügiga Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Hollandis, Poolas, Hispaanias ja Rootsis, annab tööd vaid 5262 inimesele, mis tähendab, et tulu töötaja kohta on 8,4 miljonit eurot.

„Tundub, et Amazoni järjekindel õõvastava maksudest kõrvalehoidmise kampaania jätkub,” kommenteeris Suurbritannia leiboristist parlamendiliige Margaret Hodge, kes on teinud juba pikka aega kampaaniat maksudest kõrvalehoidmise vastu. „Amazoni tulud on pandeemia ajal hüppeliselt kasvanud, samas kui meie kaubandustänavad on hädas, ometi jätkab ta oma kasumi siirdamist maksuparadiisidesse nagu Luksemburg, et vältida ausat maksude maksmist. Need suured digitaalettevõtted toetuvad meie avalikele teenustele, meie infrastruktuurile ning meie haritud ja tervele tööjõule. Aga erinevalt väiksematest ettevõtetest ja töökatest maksumaksjatest ei maksa tehnoloogiahiiud ausalt ühisesse kassasse ühise hüve heaks. President Biden on pakkunud uut, ausamat süsteemi suurkorporatsioonide ja digitaalettevõtete maksustamiseks, aga Ühendkuningriik ei ole astunud esile neid reforme toetama. Vaikus on kurdistav. Valitsus peab tegutsema ja aitama haarata sellest kord põlvkonna jooksul ette tulevast võimalusest jätta ettevõtte tulumaksust kõrvale hoidmine minevikku.”

„Need arvud on vapustavad isegi Amazoni kohta. Me näeme eksponentsiaalselt kiirenevat turul domineerimist üle maailma tulu toel, mis on jätkuvalt suuresti maksustamata, mis lubab tal õõnestada ebaausalt kohalikku ettevõtlust, mille suhtumine on vastutustundlikum,” ütles Briti Ausate Maksude Fondi tegevjuht Paul Monaghan. „Suurem osa Amazoni Ühendkuningriigi tulust pannakse kirja mujal, tohutult kahjumlikus Luksemburgi tütarettevõttes, mis tähendab, et nad ei panusta korralikult maksudega mitte ainult praegu, vaid ei ole tõenäoline, et nad teeksid seda veel aastaid, võttes arvesse tohutuid üle kantud kahjumeid, mis nad on seal kogunud.”

Amazon EU SARL-i Luksemburgis deklareeritud tulemused näitavad, et 2020. aastal kasvas müük 2019. aastaga võrreldes 12 miljardi euro võrra.

„Amazon maksab kõik nõutud maksud igas riigis, kus me tegutseme. Ettevõtte tulumaks põhineb kasumil, mitte tuludel, ja meie kasum on jäänud väikeseks, võttes arvesse meie suuri investeeringuid ja seda, et jaemüük on ülimalt konkurentsitihe, väikese marginaaliga äri,” teatas Amazoni kõneisik. „Me oleme investeerinud alates 2010. aastast Euroopasse üle 78 miljardi euro ja suur osa sellest investeeringust on läinud infrastruktuuri, mis loob mitmeid tuhandeid uusi töökohti, tekitab märkimisväärse kohaliku maksutulu ja toetab väikesi Euroopa firmasid.”

Luksemburgi rahvaarv on vaid üle 600 000, aga paljudel maailma suuremate hulka kuuluvatel ettevõtetel on madalate maksudega riigis peakorterid.

Amazon saabus Luksemburgi 2003. aastal ja mõne kuuga sõlmiti riigi maksuvõimudega konfidentsiaalne kokkulepe.

Aastani 2011 Amazoni maksujuht olnud Bob Comfort ütles Luksemburgi ajalehele, et isiklikult pakkus Amazonile abi Luksemburgi tollane peaminister ja hilisem Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

„Tema sõnum oli lihtne: „Kui te satute kokku probleemidega, mis paistavad teie jaoks lahendamatud, palun tulge siia ja öelge mulle. Ma püüan aidata,””rääkis Comfort, kes nimetati hiljem Luksemburgi aukonsuliks Seattle’is, kus asub Amazoni peakorter.

USA president Joe Biden esitles eelmisel kuul Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioonile (OECD) ülemaailmse maksusüsteemi muutmise plaani, mis sisaldab ettevõtte tulumaksu miinimummäära, et takistada rahvusvahelistel ettevõtetel süsteemis olevate lünkade ärakasutamist. Plaani on toetanud Saksamaa ja Prantsusmaa, Suurbritannia on vaikinud.

Bideni ettepaneku järgi peaksid suured tehnoloogiaettevõtted ja korporatsioonid maksma makse riikide valitsustele müügi põhjal igas riigis. Kokku lepitaks ka maksumäära alampiir, milleks USA on pakkunud 21%.

Amazoni asutaja, maailma rikkaim inimene Jeff Bezos tervitas Bideni ettepanekuid ja ütles, et Amazon toetab ettevõtte tulumaksu määra tõusu.

Keeruliste struktuuride loomisega maksudest kõrvalehoidmiseks ei tegele ainult Amazon. Kuut suurt USA tehnoloogiaettevõtet – Amazoni, Facebooki, Google’it, Netflixi, Apple’it ja Microsofti - on süüdistatud viimase kümne aasta jooksul 100 miljardi dollari väärtuses maksudest kõrvalehoidmises üle maailma, selgub Ausate Maksude Fondi raportist.

Raportis nimetatakse Amazoni suurimaks kõrvalehoidjaks. Raporti järgi on Amazon sel aastakümnel seni maksnud tulu pealt maksu vaid 3,4 miljardit dollarit, kuigi on saanud tulu 961 miljardit dollarit ja kasumit 26,8 miljardit dollarit.