"USA usub tugevalt intellektuaalse omandi õigustesse, kuid me siiski toetame koroonavaktsiinide puhul selle ajutist peatamist," ütles Financial Timesile president Joe Bideni kaubandusnõunik Katherine Tai. "Tegemist on ülemaailmse pandeemiaga ning erakordsed ajad nõuavad erakordseid meetmeid."

Sisuliselt võimaldaks vaktsiinipatentide ajutine peatamine ükskõik millisel maailma farmaatsiaettevõttel toota näiteks Pfizeri või Moderna vaktsiine. Intellektuaalse omandi õiguste rikkumise eest koopiate tootjaid enam kohtusse kaevata ei saaks.

Maailma kaubandusorganisatsioon tegi ettepaneku koroonapandeemia ohjamisega seotud patendid peatada juba mullu oktoobris, kuid seni seisid selle vastu lisaks USAle ka Euroopa Liit, Šveits ning Suurbritannia. Nüüd on USA aga oma seisukohta muutnud.

Farmaatsiaettevõtted aga leiavad, et patentide peatamine ei aita kuidagi pandeemia ohjeldamisele kaasa. Farmaatsiaettevõtete ühingu juht Steve Ubl ütles, et patentide tühistamine ei päästa elusid ning seetõttu ei tehta maailmas mitte ühtegi lisavaktsiinisüsti. "See tekitab vaid tarbijates segadust, nõrgestab veelgi niigi hapraid tarneliine ning lihtsustab võltsvaktsiinide tootmist."