Matis Mäeker on viimased ligi 10 aastat töötanud finantsinspektsioonis, alates 2019. aasta jaanuarist rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise järelevalve osakonna juhatajana.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on Matis Mäeker osalenud mitmete suurte rahvusvaheliste rahapesujuhtumite lahendamisel ja lisab rahapesu andmebüroosse oodatud kompetentsi. „Tegu on valdkonna tippeksperdiga, kes on väga hästi kursis Eesti finantsvaldkonna turuosaliste äritegevuse ja riskihaldusega ning omab ka laia rahvusvahelise koostöö kogemust. Tulevikku vaadates on uue juhi väga oluliseks ülesandeks strateegilise andme- ja riskianalüüsi funktsiooni arendamine,“ lisas Keit Pentus-Rosimannus.

Mäeker oli tippjuhtide valiku komisjoni eelistus ka läinud aasta lõpus, kuid toona tühistas eelmine rahandusminister Martin Helme konkursi tulemused ja tõi põhjenduseks Mäekeri vähesed juhtimiskogemused.

2015. aastast on Mäeker Euroopa Nõukogu rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise ekspertkomitee MONEYVAL’i ja riikidevahelise rahapesuvastase toimkonna FATF sertifitseeritud hindaja ning 2020. aasta jaanuarist MONEYVALi juhtorgani liige.

Matis Mäeker on Euroopa pangandusjärelevalve rahapesu tõkestamise komitee asendusliige, samuti on ta avaldanud mitmeid rahapesu tõkestamise alaseid publikatsioone.